ESEN eSports: Nya plattformen nav för tillväxt

E-sportbolaget ESEN eSports lansering av dess nya plattform har överträffat förväntningarna, enligt ett pressmeddelande i fredags. Bolagets vd Joakim Stenberg förklarar i en intervju bakgrunden till plattformen och vad resultatet av lanseringen innebär för ESEN eSports, som dessutom står inför en företrädesemission.

Joakim Stenberg. (Källa: ESEN eSports)

Vad är bakgrunden till framtagandet av denna plattform?

– Bakgrunden är att vi anordnar e-sportturneringar, och vi har skapat ett format med en studio där vi sänder via denna. Vi såg dels behovet av att ha en gemensam turneringsplattform där spelarna kan registrera sig, följa turneringen på ett naturligt sätt och sedan kunna koppla ihop det hela till den sändning vi gör, samt att vi kan publicera nyheter på plattformen. Det är en digital plattform som är mer än bara ett turneringssystem och resultatet på den korta tiden sedan lansering har överträffat våra förväntningar.

Joakim Stenberg anser att plattformens lansering har varit lyckad, och som en följd av det kommer denna utgöra navet i verksamheten genom spelarregistreringar och innehåll. Bland annat kommer premiuminnehåll gå att nås via en abonnemangsmodell, där spelare kan vinna större prispengar eller “achievements”.

Resultatet av plattformens lansering har varit över 500 registrerade användare och 8 organisationer per ert pressmeddelande i fredags. Vad innebär detta för bolaget mer konkret?

– Vi är fortfarande i ett uppstartsskede. I dagsläget handlar det främst om att vi ska genomföra våra första turneringar, men framöver öppnar det här upp för att tredjepartsorganisationer kan förlägga sina turneringar på plattformen. Då kan vi koppla in partners som vill ha synlighet i en viss turnering, vilket genererar intäkter för oss.

I företrädesemissionen avser ni att ta in 7,3 miljoner kronor och eventuellt ytterligare 1,5 miljoner i en överteckningsemission. Hur kan kapitalet bidra till att accelerera plattformen?

– Vi har tänkt att använda en del av kapitalet till att vidareutveckla plattformen, men sen kommer vi också allokera en del av pengarna till att marknadsföra den. Vi har sett att eftersom plattformen är oberoende av speltitel kan vi vara ute snabbt med nya titlar, och lägga till en prispott som vi investerar i för att generera användare till titeln. Prispotten blir en del i vår marknadsföring för att nå ut till spelcommunityt. Resterande del av emissionslikviden kommer att gå till utökning av vår försäljningsorganisation, rörelsekapital samt refinansiering av brygglån.

Hur skalbar är er plattform?

– Det är med plattformen vi ser att vi kan skala vår verksamhet och vi har i dag inte sett var begränsningen går. Plattformen har kodats i ett språk som används av Linkedin, och vi ser att skalbarheten rent tekniskt finns där för att kunna ha många användare aktiva samtidigt.

ESEN Esports plattform. (Källa: ESEN eSports)

E-sport har blivit en stor marknad och fortsätter att växa, hur väl positionerade är ni inför att kapitalisera på denna våg?

– Vi har kommit väldigt långt i hur vi har positionerat oss på den nordiska marknaden. Vi har samarbeten med spelutvecklare och vårt eget format i form av King of Nordic där vi i dagsläget anordnar Nordens största Counter Strike-turnering. Vi har också samarbeten med en del av de största organisationerna gällande produktionsuppdrag, så på den nordiska marknaden skulle jag säga att vi är väl positionerade och har byggt upp en bra grund för att kunna växla upp.

Vad ska man hålla utkik efter framöver gällande ESEN eSports?

– Vi arbetar med flera organisationer för att kunna öka antalet turneringar på plattformen. Planen är att introducera en form av trappstegsmodell vid aktivering av turneringar. Ser vi att en turnering är populär kommer vi kunna lyfta in den till en “King of Nordic-produkt”. Då adderas mer prispengar, sändningen utökas, och på så sätt bygger vi vidare. Det är detta jag ser ligger närmast i tiden.

Kan du berätta om ert samarbete med Svenska E-sportföreningen?

– Den rättighet vi har via Svenska E-sportföreningen är väldigt spännande, där vi arrangerade och sände det svenska landslagets VM-kval i e-sport, vilket möjliggjorde att vi fick med både Telia och Svenska Spel som samarbetspartners. E-sporten håller på att bli brett accepterad och få de strukturer som konventionella sporter har, och vi förväntar oss att fler traditionella varumärken kommer att intressera sig för detta framöver. Denna viktiga målgrupp har hittills svår att nå, och ska man ha ett framgångsrikt varumärke i framtiden behöver man nå ut till de traditionella varumärkena.

Joakim Stenberg avslutar att det bara är en tidsfråga innan e-sporten är världens största sport och han anser att ESEN eSports är väl positionerat inför vad det kommer innebära.

Fler artiklar om Cision Promoted