FLEXQUBE/IPO: SKA FORTSÄTTA EXPANDERA INTERNATIONELLT

Foto: Flexqube

STOCKHOLM (Direkt) På torsdag är det handelspremiär på Nasdaq First North för Flexqube som tillhandahåller anpassningsbara industriella vagnar för förbättrad internlogistik inom distribution, tillverkning och lager.

Bolaget gjorde nyligen en nyemission till priset 30 kronor per aktie som tillförde 40 miljoner kronor före emissionskostnader.

Flexqubes strategi är fortsatt internationell expansion och att organiskt öka försäljningen kraftigt de närmaste tre till fem åren. Tillväxt kommer att prioriteras framför utdelning under de närmaste åren, är budskapet.

För närvarande har bolaget en säljorganisation som fokuserar på Nordamerika och Europa, men bolaget arbetar för att bli en global leverantör.

Flexqube anser att bolaget gynnas av trenden med “massanpassning” där antalet produktvarianter som erbjuds konsumenter ökar kraftigt. Snabba omställningar av volymer och produktmix samt snabb teknikutveckling innebär att krav ställs på ökad flexibilitet och möjlighet att anpassa materialhanteringen.

Under årets första nio månader steg intäkterna till 23 miljoner kronor från 15 miljoner under samma period i fjol. Rörelseresultatet försvagades samtidigt till -1,1 miljoner kronor (-0,4) och nettoresultatet till -1,4 miljoner (-0,6). Bolaget lämnar inga resultatprognoser.

Flexqube har ett antal operativa mål. På medellång sikt är målet att kraftigt öka marknadsandelarna i Nordamerika, i första hand i USA och i andra hand Mexiko. Bolaget ska även ta steget in med egna säljorganisationer i de större europeiska länderna.

Erbjudandet i Flexqube övertecknades “kraftigt” enligt bolaget. Totalt inkom drygt 7.600 anmälningar, varav 3.200 tilldelades aktier. Av emissionslikviden på 40 miljoner kronor avses 16 miljoner användas till att utöka försäljnings- och marknadsföringsorganisationen, 7 miljoner ska gå till produktutveckling, 6 miljoner till att förbättra och bygga ut bolagets logistik- och materialflöde samt 4 miljoner till att effektivisera och förbättra interna processer och verktyg.

Grundarna Per Augustsson, Anders Fogelberg och Christian Thiel hade genom teckningsåtaganden åtagit sig att teckna aktier uppgående till 0,6 miljoner kronor vardera. I tillägg hade styrelseordförande Ulf Ivarsson lämnat teckningsåtagande om att teckna 3.000 aktier, motsvarande 90.000 kronor.

Den befintliga aktieägaren Didner & Gerge hade genom teckningsåtaganden åtagit sig att teckna aktier för 9,7 miljoner kronor, motsvarande 24 procent av erbjudandets aktier. Därmed väntades Didner & Gerges innehav öka till 9,8 procent.

Flera styrelseledamöter och ägare har tecknat så kallade lock-up-avtal, vilket innebär att de inte kan sälja aktier i bolaget under en viss tid, såvida ägarna inte får ett medgivande från Avanza som är Certified Advisor för Flexqube.