I februari ingick Zoomability ett avtal med Fritidsbanken Sverige, en ideell organisation som finns etablerad på 127 orter. De stöttas av kommunerna och har till syfte att gratis låna ut sport- och friluftsutrustning som oftast är begagnad, och skänkts av privatpersoner, företag eller organisationer.
Anledningen till samarbetet är det dokumenterade behov som visades i den undersökning som genomfördes 2021 av Fritidsbanken med hjälp av Myndigheten för delaktighet och Allmänna Arvsfonden. Där svarade 1948 personer med funktionsvariationer, och 48 % av dessa ville att Fritidsbanken skulle erbjuda utrustning anpassade för dem. Det klart viktigaste behovet var utrustning för vandring/promenader i naturen, dvs det en Zoom Uphill kan erbjuda.
I avtalet förbinder sig Zoomability att låna ut två Zoom Uphill under 1-2 månader till fem olika Fritidsbanker under 2023. Vi började med Karlstad 22 mars i samband med konferensen Idrott och hälsa, och har nu skickat dem vidare till Sigtuna och Motala, som fått var sin. Bägge ska i augusti vidare till Mora, och slutligen till Borlänge oktober-november.
En viktig del i samarbetet är den utvärdering av uthyrningen som görs. Vi har dock hela tiden fått underhandsinformation kring hur det går som varit mycket positiv, men nu har de samanställda resultaten från Karlstad kommit hur utlåningen varit.
Totalt var Zoomarna ”ute på rull” 44 dagar under 33 lånetillfällen under perioden, och vid speciella aktivitetsdagar som ordnats var det 360 personer som passade på att testa hur enkelt och smidigt det är att köra en Zoom. Förmodligen kom alla tillbaka efter provturen med det ”berömda” Zoom-leendet som vi alltid ser hos våra användare.
Första kommun med att skaffa Zoomar för utlåning var för övrigt Höganäs som nu hyrt sina 2 st i snart ett år. Detta via deras Sportbank, som är motsvarigheten till Fritidsbanken. Zoomability deltog för övrigt med två extra Zoomar vid Kullaledens 10-årsjubileum som Höganäs firade den 3 juni.
Det Fritidsbanker eller Sportbanker gör för att öka tillgängligheten till naturen för personer med funktionsvariationer, och då främst rullstolsburna, är också en insats för folkhälsan. De positiva hälsoeffekterna av att vistas i naturen på sina egna villkor finns väl dokumenterade. En sammanställning kring ”Friluftslivets och naturens mervärden och samhällsnytta” har för övrigt nyligen publicerats av Svenskt Friluftsliv, en paraplyorganisation för 28 ideella friluftsorganisationer.
Nu är en av Zoomarna alltså i Motala och kommer att visas upp i samband med Vätternrundan om någon vecka.
Vårt mål är att alla kommuner med en Fritidsbank eller Sportbank ska införskaffa ett par Zoomar för att kunna erbjuda sina rullstolsburna medborgare möjligheten att på egna villkor ta del av naturens läkande krafter. Men givetvis också på motsvarande sätt i övriga 16 länder vi finns representerade i runt om i världen. Italien har redan kommit en bit på väg. Och i USA finns det för övrigt mer än 2000 State Parks. Vi har nu börjat bearbetningen av dem och märkt att det finns ett klart intresse att öka tillgängligheten med hjälp av ett fordon som Zoom Uphill.
Mer om Fritidsbanken
Den första Fritidsbanken öppnade januari 2013, och det finns nu 127 st runt om i landet. Lokala Fritidsbanker finansieras oftast av kommuner och det är den lokala huvudmannen som ansvarar för att deras Fritidsbank har medel till personal, lokalhyra och övriga omkostnader. Läs mer här https://www.fritidsbanken.se/
För mer information kontakta:
Pehr-Johan Fager, VD
pj@zoomability.com
0709-203961
Om Zoomability Int. AB (publ)
Zoomability har utvecklat och säljer en terränggående elrullstol Zoom Uphill®, anpassad för personer med funktionsnedsättning i de nedre extremiteterna, men som också passar alla som vill ha en häftig körupplevelse. Den har rönt stor uppmärksamhet främst i USA, men även i Sverige och övriga Europa. Det är en hybrid mellan traditionella eldrivna rullstolar-PWC, från tillverkare som Permobil, Sunrise och Invacare, och fyrhjulingar-ATV. Zoom Uphill® har funktionaliteten och de ergonomiska kvalitéerna som en PWC och körkapacitet och stabiliteten som hos en ATV. Den är unik i sin design då den tack vare sin patenterade bottenplatta är både lätt och smidig såväl som stark och stabil och lämpar sig därför både för tuff terräng och urbana miljöer. Zoom Uphill® möjliggör ett friare liv för personer med begränsad rörelseförmåga. Det kan vara människor med olika typer av funktionshinder, lungkapacitet eller styrka i kroppen.
Zoom Uphill® är registrerad som medicintekniskt hjälpmedel enligt MDR 2017/745 och testad enligt rullstoldirektivet EN12184.