IPO: KRYPTOSATSANDE NP INVESTOR VILL TILL DANSKA FIRST NORTH

STOCKHOLM (Direkt) Tradingteknologibolaget NP Investor tas enligt planerna upp till handel på First North i Köpenhamn i denna vecka. Bolaget vill i en emission dra in åtminstone 14 miljoner danska kronor och ska starta egen mäkleriverksamhet samt jobbar för att kunna erbjuda handel i kryptovalutor på sin plattform.

Den initiala planen var att emissionen av de upp till nära 1,3 miljoner aktierna för mellan 14 till 18 danska kronor per aktie skulle ha avslutats redan före jul. Bolaget förlängde dock teckningsperioden till och med den 15 januari.

Tillsammans med 5,25 miljoner befintliga aktier värderas bolaget beroende på slutlig teckningskurs från knappt 90 miljoner kronor till drygt 110 miljoner danska kronor.

Bolagets har i nuläget fyra storägare. Den största av dessa är mjukvaruprogrammeraren Erik Damgaard som har utvecklat bolagets tradingplattform samt är en av styrelsemedlemmarna. Han har tidigare sålt en verksamhet till Microsoft för drygt 1 miljard dollar.

Efter den lyckade affären har Erik Damgaard förlorat nästan hela sin förmögenhet på mindre lyckade investeringar, enligt danska Finans. Sedan NP Investor under 2017 misslyckats med en listning har nu Erik Damgaard säkerställt denna emission i det fall bolaget inte når upp till önskade åtminstone 1 miljon aktier som ska emitteras, fortsätter Börsen.

NP Investors handelsplattform Straticator bygger på investeringsformen “copy trading”, automatiserad trading och investeringar för privatinvesterare.

Dels finns så kallade “Copy Trader Masters” som tillåter andra investerare att kopiera dennes handel med egna medel. De som följer en “Masters” handel får betala en andel av sin intjäning till denne vid vinster. Därutöver finns en algoritmhandelsfunktion i vilken du kan skapa din egen börsrobot, framhåller bolaget.

Bolaget jobbar nu på att plattformen även ska kunna användas till handel i kryptovalutor, efter kundönskemål.

“Det är tydligt att många investerare har tagit kryptovalutor till sig och ser det som naturligt att handla i till exempel Bitcoins. Vi har fått många förfrågningar om det – det har tilltagit och det är mycket positivt. Därför tittar vi nu på vad som behövs för att kunder på Straticator-plattformen ska kunna handla kryptovalutor eller kryptoprodukter”, sade vd:n Jan Andersen, ägare av drygt 20 procent, i en kommentar i ett pressmeddelande som distribuerades den 11 januari.

Via Straticator går det att handla sådant som valutor, aktier, CFD samt index. Genom plattformen har det skett handel i en volym om över 4 miljarder dollar sedan 2015. Handeln har hittills endast skett via externa reglerade tredjepartsmäklerier. NP Investor har ansökt om tillstånd för att driva ett eget mäkleri från den danska finansinspektionen.

Bolaget bedömer att resultatet för 2017 var -3,3 miljoner danska kronor och att innevarande års förlust blir något mer än 6 miljoner tyngt av uppstartskostnader. Under 2019 väntas ett svagt positivt resultat och under 2020 ett resultat före skatt om nära 10 miljoner danska kronor.

Omsättningen väntas stiga till drygt 26 miljoner danska kronor 2020, från cirka 1 miljon danska kronor 2017.

Vid midnatt mot tisdagen stänger möjligheten att teckna aktier i NP Investor och första handelsdag på First North Köpenhamn är beräknad till på onsdag (17 januari).