STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den kontroversiella amerikanska dataanalysleverantören Palantirs aktie börjar handlas på New York-börsen på onsdagen, och av ett uppdaterat prospekt framgår att bolaget spår en 42-procentig ökning av omsättningen till 1,1 miljarder dollar i år.
Palantir, som bland annat har kontrakt med underrättelsetjänsten CIA, är en av årets hittills mest omtalade introduktioner. Av det uppdaterade prospektet framgår också en marginalprognos. Den operativa vinsten spås för 2020 landa på 121 miljoner dollar, vilket summerar till en rörelsemarginal om 11,5 procent.
Den prognosticerade omsättningstillväxten är klart högre än fjolårets, som summerades till 25 procent. Nästa år förväntas en omsättningstillväxt på “mer än 30 procent”.
Det har rått delade meningar om hur mycket Palantir egentligen är värt, givet det faktum att bolaget har blott 125 fasta kunder, samtliga med stora kontrakt.
Palantir har å ena sidan beskrivits som ett lukrativt techbolag med fokus på mjukvaruutveckling och å andra sidan som en mestadels oglamorös konsultverksamhet.
I den senaste kapitalanskaffningsrundan 2015 värderades Palantir till 20 miljarder dollar. Inför noteringen hamnar nu börsvärdet på knappt 18 miljarder dollar, om noteringen sker på den kurs som prospektet redogör för.
Palantirs börsnotering kommer ske – likt när svenska Spotify gick till börsen – via en direktnotering. Därmed kommer ingen emission göras i samband med introduktionen.
När Palantir presenterade sig själva för potentiella investerare i förra veckan riktades fokuset mot att berätta om en verksamhet med stark omsättningstillväxt jämfört med andra techbolag. Palantirs erbjudande uppgavs ha blandats upp för att driva upp lönsamhet och komma bort från statliga kontrakt, menar Palantirs ledning. Samtidigt var det tydligt att de fåtaliga kontrakten med underrättelsetjänster fortsatt är en högst väsentlig intäktskälla.
“Historiskt har perioder av makroinstabilitet eller kriser varit en enorm medvind för oss. Den globala finanskrisen, IS-terrorattackerna i Europa 2015-2016, covidpandemin”, sade verksamhetschefen Shyam Sankar.
Bolaget, som startades av techmiljardären Peter Thiel och vd Alex Karp 2003, har bland annat tagit åt sig viss del av äran för infångandet av terroristledaren Usama bin Laden under ett kontrakt för amerikanska armén.