IPO: ”VÄLDIGT LITEN” CHANS ATT AZELIO LYCKAS – SVD BÖRSPLUS

STOCKHOLM (Direkt) SvD:s analystjänst Börsplus ser ”väldigt liten” chans att det svenska solenergiföretaget Azelio, som är på väg mot Nasdaq First North, kommer att lyckas.

Börsplus uppger sig inte ha gått in i detalj kring potentialen i Azelio med motiveringen att den är ganska uppenbar för alla som har läst nyheter de senaste åren.

”Uppsidan är gigantisk om bolaget lyckas. Bekymret är att vi ser oerhört många varningsflaggor som gör att vi bedömer chansen som väldigt liten”, heter det i analysen.

Persongalleriet kring Azelio beskrivs som en dålig mix av låginvesterade nyckelpersoner i ledningen och höginvesterade galjonsfigurer i styrelsen med vd Jonas Eklinds historik med det kraschade cleantech-bolaget Morphic som ett stort rött minus.

”Misstänkt höga emissionskostnader gör inte saken bättre”, skriver SvD Börsplus som även anser att Azelio talar tyst om konkurrensbilden.

Kassaförbränningen är enligt analysen vådligt hög givet att man verkar vara i väldigt tidig fas och utan tunga ”valideringar”. Partnerskapet med den marockanska energijätten Masen räcker inte hela vägen för att övertyga om att Azelios system håller måttet.

”Om den kortsiktige IPO-tradern ska teckna aktien eller inte har vi ingen stark uppfattning om. Däremot avråder vi starkt från att äga Azelio på längre sikt”, skriver SvD Börsplus som dock anser att bolagets affärsmodell och värdekedja verkar rimliga.

Azelio ska tillhandahålla hållbar elproduktion till soliga länder och ska genom den inbyggda lagringslösningen med uppvärmd aluminium kunna tillhandahålla el dygnet runt.

image

Bild: Azelios solenergisystem. Solstrålar speglas till ett torn som lagrar värme som sedan blir el med hjälp av en stirlingmotor. Bildkälla: Azelio

Nyhetsbyrån Direkts tv-intervju med Azelios vd Jonas Eklind kan ses här och en sammanfattad och kompletterad text utifrån intervjun kan läsas här.