STOCKHOLM (Direkt) Grundarna bakom kraschade glesbygdsoperatören Nordisk Mobiltelefon är tillbaka för att bevisa hur inomhustäckning kan stöpa om branschen.
Telekombolaget North Net Connect med sju anställda gör sin första handelsdag på First North i dag den 14 juli. Premiären var planerad till den 26 juni men försenades efter krav från Nasdaq.
Bolaget har tagit in 24 miljoner kronor genom en nyemission, från 180 nya aktieägare inklusive tilldelning om 7,7 miljoner kronor till ett garantikonsortium av ägare och externa investerare genom G&W Fondkommission, före 3 miljoner i emissionskostnader. Garanterna får 2 miljoner i ersättningar. En utökning kan ge 10 miljoner till, optioner ytterligare 16 miljoner. Pengarna ska främst gå till säljarbete.
Tanken är att sätta upp och koppla små privata mobilnät mot de stora publika näten. Målsättningen är inte att bli stora utan att visa bevisa att det finns en fungerande affärsmodell för teknologi som branschen pratat om i åratal.
“Det här bolaget är designat för att så småningom köpas upp av ett storbolag”, säger huvudägaren Arnfinn Röste som byggt upp verksamheten med pengar från åren med Ericsson i Asien på 1980-talet.
Arnfinn Röste tecknar Ericssons och Nokias uppgång och fall i termer av ingenjörers kamp mot ekonomer som inte förstår sig på strategi.
I dag har täckning inomhus blivit en utmaning. I Sverige har Telia, Tele2, Telenor och 3 samverkat i olika projekt, själva och genom teknikkonsulter som Rejlers. Ericsson ser en världsmarknad för Radio Dot System, en basstation i brandvarnarformat för 3G, 4G och wifi. Men enligt Arnfinn Röste sitter Ericsson fast i en affärsmodell där operatörerna är kunder.
Fastighetsägare behöver inte längre ge bort affären och låta operatörerna bestämma. Liksom med bredband, ventilation, vattenledningar och elnät kan de själva investera i och ta betalt för infrastrukturen.
I Sverige är det sedan 2015 fritt fram att använda bandet 1800 MHz för egna 3G- och 4G-nät inomhus. Frekvensutrymme är värdefullt. Operatören 3 betalade 100 miljoner kronor för lika mycket som myndigheten PTS frigjorde gratis.
Den som säger nej till operatörerna får klara sig själv. Att ordna wifi för mobilsurf behöver inte vara svårt, men samtal i ett eget mobilnät kräver att någon hanterar trafiken. North Net Connect vill bygga och sköta det åt flerbostadshus, industrier och kontor som köper eller leasar små basstationer, femtoceller.
Starten blev ett eget core-system baserat på en AXE-växel förvärvad av Ericsson för 10 miljoner kronor sedan beställaren hamnat i svårigheter.
Arnfinn Röste beskriver det som en chans att ärva sig in i en nationell knutpunkt för mobilnäten, hos det som sedan i fjol är amerikanska hostingbolaget Equinix vid Bällstaån norr om Stockholm.
Vad valet av leverantör betyder vet han som medgrundare av NMT, bolaget med samma namn som tekniken i den första generationens mobiltelefoni. Både NMT och Tele2 mötte motstånd.
“Jag ville ju köpa av Ericsson, men det var samma problem som när de leveransvägrade till Jan Stenbeck med hänvisning till samarbetet med Televerket Radio”, säger Arnfinn Röste.
NMT använde i stället kinesiska Huawei. Det nätet blev “bojkottat” av militärens underrättelsetjänst. Arnfinn Röste konstaterar att han gärna lämnar affärerna i Asien bakom sig.
“Jag är inte Kinafrälst. Det är väldigt skumma metoder de använder”, säger han.
“Den här gången tänkte jag att jag måste ha Ericssongrejer i botten.”
Radio är bara sista biten till användaren. Bakom det behövs fiber. Arnfinn Röste visade intresse när Trafikverket ville bli av med sitt fibernät, men i dag är det virtualiserade funktioner, NFV, som gäller. Fastighetsägarnas befintliga uppkopplingar ska bära trafiken till knutpunkten där de stora operatörerna finns.
North Net Connect har roamingavtal och är liksom många uppstartsbolag virtuell operatör hos 3 för utomhustäckning. Det finns anspråk på wifi-samtal, det finns en egen app, eget sim-kort och egna abonnemang. Men den som vill ska kunna välja att ringa vidare som vanligt. Den som ska få allt detta att fungera är medgrundaren Johan Jobér som var teknikchef också på NMT.
Mobiloperatörer differentierar sig främst genom marknadsföring. Det är svårt att utmana med teknik och affärsmodell. NMT gick i konkurs.
“Vi var vansinnigt långt före vår tid. Det är lite farligt”, säger Arnfinn Röste som kände sig motarbetad av de andra nätägarna i en “kuslig komplott”.
I flera år drev grundarduon miljardanspråk i tvister mot staten och mobiloperatörerna. Det stannade enligt uppgift vid 75 miljoner kronor i förlikning från Tele2 och Telenor.
Grundarna gav sin vd Rikard Slunga i uppdrag att leda en omstart men förlorade de åtråvärda frekvenserna i räckviddsstarka 450 MHz till ukrainamerikanen Len Blavatnik i ett “fientligt övertagande” genom Access Industries, i dag under varumärket Net1 i Sverige.
Efter ett inhopp för Telia i Kazakstan är Rikard Slunga tillbaka som vd för North Net Connect.
För att inte på nytt förlora kontrollen sitter Arnfinn Röste den här gången på “en förkrossande majoritet” A-aktier.
“Så att ingen kan ändra på grundstrategin”, säger han och resonerar kring vad som hänt ifall NMT varit börsnoterat.
Tongivande för att ta North Net Connect till First North var investeringsbolaget LMK, med pengar från Canons förvärv av Axis Communications. Styrelsens ordförande Rolf Norberg, KTH-kursare med Arnfinn Röste, har bakgrund inom Assa Abloy och Securitas. North Net Connect ska också sälja larmsystem.
North Net Connect rymmer en rad verksamheter i olika dotterbolag. Integration av affärssystem för att kunna sätta upp tjänster och ta betalt, främst provisioning och billing. Sakernas internet, IoT. Projekt med självstyrande bilar. Snarare än att koncentrera sig på inomhustäckning har North Net Connect breddat sig.
“Det blir IT-integration så snart man blir klar med connectiviten. Det är det andra kunderna frågar efter när de fått täckningen”, säger Johan Jobér.
Arnfinn Röste kallar det en “palett” av tjänster. Johan Jobér tycker inte att strategin spretar.
“Jag ser det som en styrka att vi får ihop de olika delarna”, säger han.