NYKREDIT: HAR FÅTT ALTERNATIVT ERBJUDANDE TILL BÖRSNOTERING

STOCKHOLM (Direkt) Den onoterade danska banken Nykredits storägare Forenet Kredit uppger sig ha fått ett erbjudande om att sälja en minoritetsandel i Nykredit till en grupp danska investerare. Erbjudandet utvärderas, samtidigt som förberedelserna för en eventuell börsnotering av Nykredit på Köpenhamnsbörsen fortgår.

Det framgår av ett pressmeddelande från Nykredit och Forenet Kredit som släpptes på fredagen.

I februari 2016 beslutades att förberedelser för en börsnotering skulle inledas med en tidshorisont för notering inom 24 månader. Som en naturlig del av detta har man även tittat på alternativ, uppger Nykredit och Forenet Kredit.

Redan innan förberedelserna för börsnotering inleddes övervägdes alternativet att sälja en minoritetsandel i banken, men det ansågs då inte lämpligt.

“Sedan dess har Nykredits finansiella prestationer förbättrats betydligt och investerares efterfrågan på olistade aktieinvesteringar har vuxit. Mot bakgrund av detta har ett köperbjudande inkommit”, heter det från banken och dess storägare.

En av de frågor som nu utvärderas är huruvida en lösning med en försäljning av en minoritetsandel skulle säkerställa tillfredsställande möjligheter att ta in nytt aktiekapital.

I Danmark har på senare tid flera stora börsnoteringar genomförts, såsom Dong Energy och betalningsbolaget Nets. Nu kan dock den potentiellt största bankbörsnoteringen i Norden på två decennier utebli, konstaterar Reuters.

I september sade källor med insyn till Reuters att Nykredit kunde ha fått in motsvarande 1 miljard dollar genom en börsnotering. Om bolaget nu kan få in så mycket som 2,3 miljarder dollar i samband med försäljning av en minoritetsandel till en grupp danska investerare reser det frågan om varför Nykredit behöver börsnoteras, uppger nyhetsbyrån.

I september rapporterade Bloomberg News med hänvisning till källor med insyn att Nykredit hade valt ut Morgan Stanley och JP Morgan som rådgivare inför en börsnotering. Värdet på Nykredit kan tänkas hamna omkring motsvarande 80 miljarder svenska kronor, hette det då.