STOCKHOLM (Direkt) Mjukvarubolaget Ranplan Wireless förutser en stark tillväxt framöver då behovet av att planera och optimera inomhusmobilnät väntas öka kraftigt.
“Mycket av tillväxten kommer från marknaderna i USA och Europa, där operatörerna försöker skapa sig fördelar jämfört med sina konkurrenter genom att bygga dessa mobilnät inomhus”, säger Ranplans vd Alastair Williamson i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt inför noteringen på Nasdaq First North, där den första handelsdagen är beräknad till den 28 juni.
Se hela intervjun här: <u>https://www.youtube.com/watch?v=CK1huDwsSMM</u>
Med Ranplan Wireless programvara kan mobiloperatörer och systemleverantörer planera och optimera kapacitet och täckning redan när mobilnätverken byggs.
"80 procent av all mobiltrafik kommer från inomhusmiljöer och för närvarande har endast 2 procent av kommersiella byggnader dedikerade inomhusmobilnät", säger Alastair Williamson för att illustrera behovet i marknaden.
När 5G-tekniken kommer blir det än mer komplext.
"Analytiker menar att när 5G kommer måste 80 procent av byggnaderna ha dedikerade inomhusmobilnät för att kunna stödja 5G", säger han.
På Ranplans kundlista finns redan stora namn i telekombranschen som Ericsson, kinesiska Huawei och amerikanska operatören Verizon. Det finns konkurrenter, som har ett verktyg för design av mobila inomhusnätverk, men Ranplans erbjudande är vassare, menar Alastair Williamson.
"Vad som är unikt med vårt verktyg är att det tillåter design av mobila inomhusnätverk i kombination med utomhusmiljön. När du planerar ett mobilnät inomhus måste du försäkra dig om att du minskar påverkan från utomhusnätet och att du minskar påverkan från inomhusnätet på utomhusmiljön", förklarar han.
Ranplan siktar på att öka omsättningen till 25 miljoner dollar, eller cirka 220 miljoner kronor, till år 2022. Det kan ställas mot att bolaget omsatte 10 miljoner kronor 2017.
Bolaget grundades i Storbritannien 2008 av professor Jie Zhang, som är en akademiker och har varit vid Oxford University och nu är professor vid Sheffield University. Den kommersiella försäljningen började 2014.
Varför listar ni bolaget i Stockholm?
"Skälen för att lista i Sverige är två. Nasdaq-märket är viktigt för oss, det ger vårt bolag hög trovärdighet globalt. Men vi ser också att Sverige har en djup, djup förstående för mobilteknologi, vilket ger oss möjligheter att ta del av den kunskapen och anställa personal i Sverige", säger Alastair Williamson.
Just förmågan att identifiera och få rätt säljpersonal på plats så snabbt som möjligt anges av Alistair Williamson som den största utmaningen framöver.
Styrelsen i Ranplan är full av svenska telekomprofiler; Mats Andersson (som sitter i flera styrelser och tidigare var operativ chef för Televerket), Per Lindberg (som tidigare arbetat på Ericsson och varit finansanalytiker inom telekomsektorn) samt Lars-Inge Sjöqvist (som är vd för Gapwaves).
I samband med listningen tar Ranplan in 47 miljoner kronor, efter emissionskostnader. Kapitalet ska användas för att utöka försäljningsresurserna och ta bolaget mot omsättningsmålet på över 200 miljoner kronor 2022.
"Vi tog ett tydligt beslut att vi ville ta in pengar som räcker för att genomföra vår affärsplan. Så vi är fullt finansierade", säger Alastair Williamson och tillägger att det inte dröjer länge innan bolaget når lönsamhet.
"Vi kommer att nå lönsamhet mot slutet av 2019."