REKORDANDEL NYNOTERADE FÖRSLUSTBOLAG I USA OROAR – WSJ

STOCKHOLM (Direkt) Den amerikanska marknaden för nya noterade bolag, IPO:s, har under de tre första kvartalen i år till 83 procent bestått av bolag som gjort förlust under de tolv månaderna innan notering. Det är den högsta nivån i tidsserien sedan år 1980 och högre än under internetbubblan 2000 när andelen var 81 procent.

Det skriver Wall Street Journal med hänvisning till data som har sammanställts av finansprofessorn Jay Ritter.

Siffrorna oroar flera experter som nu ser likheter med internetbubblan som ledde till att många investerare gjorde stora förluster. Men samtidigt finns det också skillnader, skriver tidningen.

Teknologibolagen är nu i betydligt bättre skick än vad de var i början av 2000-talet. Då var bara 14 procent av teknikbolagen som noterades i USA lönsamma, jämfört med 19 procent i år, enligt en studie gjord av finansprofessorn Jay Ritter.

Samtidigt är andelen nya noterade bioteknikbolag högre nu än tidigare, vilket påverkar andelen bolag som gör förluster.

Hittills är intresset alltjämt stort för bolag som ännu inte är lönsamma. I snitt har förlustbolag gått upp med 36 procent sedan första noteringsdagen. Det är bättre än för nya noterade lönsamma bolag som i snitt har stigit med 32 procent sedan sin första handelsdag. Samtidigt har S&P 500-index gått upp med drygt 9 procent hittills i år.

Intresset för att göra en notering på USA-börsen har varit stort hittills i år. Över 180 amerikanska bolag har tagit in sammanlagt över 50 miljarder dollar i nytt kapital. Båda dessa siffror överträffar nivån för 2014, som påverkades av Alibaba som tog in 25 miljarder dollar och en stor mängd nya bioteknikbolag, enligt uppgifter från Dealogic till Wall Street Journal.