STÅL: NIPPON STEEL FÖRVÄRVAR OVAKO

STOCKHOLM (Direkt) Nippon Steel förvärvar den svenska ståltillverkaren Ovako från det svenska riskkapitalbolaget Triton.

Det framgår av ett pressmeddelande och därmed bekräftas japanska mediauppgifter om att Nippon var på väg att genomföra en sådan affär.

“Ovako är en global teknologisk ledare inom högrent stål för rullager och andra avancerade applikationer”, säger Nippons vd enligt pressmeddelandet.

Nippon och Triton har kommit överens om att inte offentliggöra villkoren för affären.

“Triton har varit ägare till Ovako i mer än sju år och det är nu en lämplig tid för en industriell ägare att fortsätta utveckla Ovako”, säger Joakim Olsson, styrelseordförande i Ovako.

Ovako är en “ledande europeisk tillverkare av kompontentstål till kunder inom kullager-, transport- och tillverkningsindustrin”, skriver bolaget på sin hemsida. Bolaget publicerade i måndags finansiella mål i samband med att årsredovisningen publicerades.

Ovako, som är en stor leverantör till SKF, har upprepade gånger pekats ut som en börskandidat. Den 20 december 2017 skrev Dagens Industri att Triton på allvar hade inlett processen att sälja eller börsnotera Ovako, med 15 mars som preliminärt börsnoteringsdatum.