GöteborgsOperan kommer att fira Göteborgs 400-årsjubileum med en nyskriven musikal som bygger på Håkan Hellströms låtskatt och utspelar sig i Göteborg. Författaren Mirja Unge och regissören Victoria Brattström har arbetat fram berättelsen tillsammans med musikern och arrangören Simon Ljungman. Musikalen Kärlek skonar ingen har premiär hösten 2021. Stenastiftelsen har donerat nio miljoner kronor för att musikalen ska bli verklighet.
Under ett dygn i Göteborg – från gryning till gryning – får vi följa några av karaktärerna i Håkan Hellströms musikaliska värld. Ett poetiskt och skitigt drömspel som utspelar sig på platser som Hellström för alltid skrivit in i Göteborgs stadskarta. I Kärlek skonar ingen möts änglar och människor, hopp och tvivel tumlar runt i en musikalisk tornado där kärlek, svek och död samsas med glädjen över att få finnas, en dag till.
”Vi är mycket stolta över att kunna bidra till den här musikalen, som är en helt unik satsning av GöteborgsOperan. Baserad på Håkan Hellströms musik blir detta något alldeles speciellt och det känns extra roligt att vi kan medverka till att vårt operahus med den här musikalen nu kommer att nå många människor långt utanför de vanliga operabesökarna”, säger Madeleine Olsson Eriksson, ordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.
”Kärlek skonar ingen blir en storskalig musikal med stark anknytning till Göteborg och dess invånare, precis som Stena-sfären. Tack vare en generös donation från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur kan GöteborgsOperan göra Håkan Hellströms unika musikvärld tillgänglig för en stor publik på ett helt nytt sätt. Vi är oerhört tacksamma för detta”, säger Christina Björklund, vd på GöteborgsOperan.
Musiken i Kärlek skonar ingen utgörs av ett pärlband sånger ur Håkan Hellströms 20-åriga musikaliska berättande. Mirja Unge har byggt dialogen utifrån Håkan Hellströms texter och mejslat fram ett antal karaktärer. Vi får följa med till Drömmarnas kaj, Röda sten, Azalea, broarna över Göta älv – och över Göteborg vakar hamnkranarna och ett gäng änglar som tar staden i besittning.
Stenastiftelsens tidigare donationer
Stenastiftelsen har tidigare bidragit till två enastående produktioner på GöteborgsOperan: uppsättningen av Händels opera Julius Caesar (2008-09), första gången huset tog sig an en barockopera. Och Notorious (2015), en nyskriven opera av Hans Gefors och en storslagen uppsättning baserad på Hitchcocks film med stjärnsopranen Nina Stemme i huvudrollen. Båda blev kritikerrosade och väckte stor uppmärksamhet utanför Sverige. När Göteborg firar 400-årsjubileum nästa år vill GöteborgsOperan bjuda på en nyskriven lokalt förankrad musikal i världsklass med Göteborgs stora musikprofil som upphovsman.
Bakgrund Stenastiftelsen
Stenastiftelsen har sedan bildandet 1996 stöttat och uppmärksammat kulturen i Västsverige och framför allt i Göteborg. Sedan starten har Stenastiftelsen också delat ut ungefär 150 kulturstipendier till framstående bildkonstnärer, musiker och scenartister.
Fakta
Premiär: September 2021 på GöteborgsOperans Stora scen. Spelas hösten 2021 och våren 2022 på GöteborgsOperans stora scen.
Biljettsläpp: 16 juni 2020 släpps ett begränsat antal biljetter till säsongen 2021/2022.
Information om biljettsläpp kommer senare på opera.se.
Foton:
- Simon Ljungman och Victoria Brattström. Foto: Sören Håkanlind.
- GöteborgsOperan. Foto: Mats Bäcker.
För mer information, vänligen kontakta:
Birgtta Plyhm
PR, Stenastiftelsen
+46 707 77 12 90
birgitta@plyhm.se
Om Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur
Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur grundades år 1996 i samband med skeppsredare Sten A Olssons 80-årsdag. Genom stiftelsen lämnar familjen stöd till forskning och kulturverksamhet främst i Göteborg och västra Sverige. Stiftelsen främjar vetenskaplig forskning och utveckling, samt alla konst- och kulturarter, humaniora och kristna samfund. Första donationen uppgick till 51 miljoner kronor och utgjorde grunden för stiftelsen Chalmers Innovation. Utvecklingen av ett centrum för innovationsverksamhet vid Chalmers möjliggjordes därmed. Från och med år 1996, då Stenastiftelsen grundades, har t o m år 2019 beslut fattats om utdelning av drygt 460 miljoner kronor som stöd till specifika projekt, totalt 149stipendiater inom kulturområdet, samt 320 masterstipendier som resebidrag.
www.stenastiftelsen.se