VD-brev – Oktober 2022

Bästa aktieägare och andra intressenter i Zoomability!

Sommaren är över och vi går mot mörkare tider. Detta både bildligt och bokstavlig talat i dessa orostider och med annalkande höstmörker. Ja, det är tuffa tider med inflation, valutakurser och räntehöjningar. Och kriget i Ukraina verkar eskalera genom rysk massmobilisering.

Givetvis påverkar allt detta också Zoomability på flera sätt, men det positivt är att intresset för vår Zoom Uphill hela tiden ökar. Vi kan nu också ut och resa igen och delta i olika mässor då de coronarestriktioner som varit i flera år tagits bort i de flesta länder, med Kina som undantag.

Nu i september kunde vi delta på den internationella mässan RehaCare i Düsseldorf tillsammans med vår tyska distributör Elchtec by Volaris. Det var första gången sedan 2019 som den annars årliga mässan kunde genomföras. Vi kunde notera ett stort intresse för Zoom Uphill, och samtidigt att det fortfarande inte finns någon riktigt stark konkurrent.

I början av september deltog vi också i Fokus Hjälpmedel på Malmömässan, och vi kommer vara på motsvarande mässa i Örebro i slutet av oktober.

Som jag nämnt mång gånger tidigare så är det av största vikt att synas på olika mässor. Var vi än visar upp Zoomen får vi mycket positiv feed-back både från potentiella kunder och distributörer, och tänk, även från kollegor på andra företag med mobilitetshjälpmedel.

Vi är väldigt trygga i att vi fortfarande har ett unikt erbjudande till rullstolsburna personer, vad gäller att enkelt och säkert komma bortom asfalten och ta del av naturens läkande krafter. Också positivt är det faktum att vi utökar vårt återförsäljarnätverk i världen hela tiden, nu senast med Irland.

Värt att nämnas är också vårt inofficiella världsrekord för elrullstolar den 10 augusti när vi åkte med två specialbyggda Zoom Uphill den 94 km långa sträckan i cykelvasaleden mellan Sälen och Mora på 8 h och 49 min. Detta utan att byta batterier. En av Zoomarna kunde också köras de sista dryga 3,5 milen med ett punkterat bakhjul. Ytterligare ett bevis på den robusta och tillförlitliga konstruktionen.

I veckan som föregick detta var vi också med på ”Den långa vandringen” med 4 Zoomar. De körde samma sträcka, men med dagsetapper på 10-15 km och övernattning i tält eller stugor. Vi hade också kopplat en dragkärra till en av Zoomarna för att få med extra utrustning.

Nu när vi fått bättre ordning på processer och logistik, för att öka produktionstakten, är det marknad och sälj som gäller. Förutom vår större fysiska närvaro hade vi en helsida v37 i SVDs bilaga Innovation. Som uppföljning kommer vi ha en till helsida v41 i bilagan ”Morgondagens Företag”. Under oktober och november syns vi också med en helsida i Gate Report, en tidning som finns tillgänglig utan kostnad på alla flygplatser i Sverige.

Parallellt med annonseringen jobbar vi här i Sverige med att kontakta kommuner kring hyra eller leasing av Zoomar. Detta för att likt Höganäs kommun erbjuda rullstolsburna invånare möjlighet att komma ut på olika naturleder. Vi hjälper också till att inventera vandringsleder för att klassificera dem efter tillgänglighet för olika typer av rullstolar.

Tyvärr har vi problem med att komma in via regionernas upphandlingar. Vi har nu efter sommaren försökt vara med i Region Jönköpings, men tyvärr kommer vi inte vidare då de har ”skall krav” vi inte uppfyller. Krav som är gammalmodiga och inte har med prestanda och säkerhet att göra utan med främst design och gammal teknik. Samma sak var det med Region Stockholm och ”Sjuklövern”. Givetvis gör vi vad vi kan för att ändra på detta så att övriga regioner i landet, likt Region Kalmar, kan erbjuda Zoom Uphill.

Så några andra saker som säkert är av intresse, dvs Zoom-Stick, JV i Kina och testningen mot elrullstolsdirektivet EN12184. För er som följer oss vet att det dragit ut på tiden.

Det viktigaste för oss i närtid är EN12184 då det öppnar den norska marknaden. Mekanik och körsäkerhetstestningen var klar redan i slutet av juni. Nu efter sommarsemestrarna har RISE genomfört elsäkerhetstestning och ”vattentest”, som också gått bra, efter några enklare modifieringar på de Zoomar som testats. Kvar är EMC-testning, vilket kommer ske i början av oktober.  

När det gäller vårt JV så har vi haft flera kontakter efter sommaren, men inte kommit vidare med något konkret. Förra veckan presenterade jag Zoomability och vår affärsplan kring ett JV på ett stort symposium i Kina, ”Sweden Technology Matchmaking Meeting”, via videolänk, med ett hundratal personer på plats i Ningbo, och ca 1100 on-linebesökare. Vi väntar nu på återkoppling. I Kina verkar dock alla vänta på att den 20:e partikongressen, som börjar 16 oktober, ska vara klar. Efter den kan det eventuellt komma nya direktiv som påverkar oss i positiv eller negativ riktning.  

Vad gäller Zoom-Stick hade vi räknade med att ha prototyp 3 klar nu, men det kommer att dröja ett tag till beroende på leveransproblem av komponenter, vilket meddelats tidigare.

Hur som helst, vi står och faller inte med något av dessa ”projekt”. Vi har ändå möjlighet att växa snabbt de närmaste åren då vi har stor utvecklingspotential med Zoom Uphill på de marknader vi redan finns på idag.

För övrigt så förvarnade vi i vår Q2 rapport om en eventuell nyemission. Styrelsen har arbetat vidare med frågan och vi återkommer i ett PM när vi har något konkret att komma med.

Om vi verkligen ska kunna ta vara på de möjligheter som finns för Zoomability krävs nu mer resurser och fokus. Länder som USA, Kanada, Italien och Norge, förutom Sverige, kan de kommande 6-12 månader bidra till en betydligt snabbare utveckling och god lönsamhet av Zoomability. Vi har redan investerat en hel del för detta, och snart är det dags att skörda. 

Det viktigaste för oss resterande delen av året är därför att intensifiera säljarbetet både här i Sverige och i prioriterade länder, men vi får inte glömma bort något av de andra 16 länder vi finns representerade i. 

Vi vet att vi har en mycket konkurrenskraftig produkt som fyller ett stort behov med många nöjda kunder. Det är givetvis främst rullstolsburna, men även andra har upptäckt vilket effektivt transportmedel Zoomen är vare sig om man har gångsvårigheter eller inte.   

Önskar alla att bli ”A Free Mind In Motion” /Pehr-Johan Fager, VD

     

Om Zoomability Int. AB (publ) 

Zoomability har utvecklat och säljer en terränggående elrullstol Zoom Uphill®, anpassad för personer med funktionsnedsättning i de nedre extremiteterna, men som också passar alla som vill ha en häftig körupplevelse. Den har rönt stor uppmärksamhet främst i USA, men även i Sverige och övriga Europa. Det är en hybrid mellan traditionella eldrivna rullstolar-PWC (såsom konkurrenterna Permobil, Otto Bock och Pride) och fyrhjulingar-ATV. Zoom Uphill® har funktionaliteten och de ergonomiska kvalitéerna som en PWC och körkapacitet och stabiliteten som hos en ATV. Den är unik i sin design då den tack vare sin patenterade bottenplatta är både lätt och smidig såväl som stark och stabil och lämpar sig därför både för tuff terräng och urbana miljöer. Zoom Uphill® möjliggör ett friare liv för personer med begränsad rörelseförmåga. Det kan vara människor med olika typer av funktionshinder, lungkapacitet eller styrka i kroppen.