ABB Azipod® isbrytande framdrivningssystem ska driva en flotta med nybyggda LNG-tankfartyg

ABB tar hem ett kontrakt från Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering på över 300 miljoner dollar för att leverera ett omfattande komplett kraft- och framdrivningssystem för sex nya specialfartyg som ska transportera flytande naturgas längs Nordostpassagen.

Vart och ett av de sex nybyggda fartygen utrustas med en trio av de största och kraftfullaste Azipod® framdrivningsenheterna som någonsin levererats till fartyg som trafikerar isfarvatten. Tillsammans kommer de gigantiska 17 MW Azipod®-enheterna att ge totalt 51 MW (68 400 hk), vilket gör att fartygen kan navigera säkert genom upp till 2,1 meter tjock is. Under liknande förhållanden och utan ABB:s ledande teknik skulle fartyg av likande typ kräva assistans av isbrytare.

ABB Azipod® framdrivningssystem är välkänt för sin oöverträffade prestanda och har blivit branschstandard för isgående fartyg. Azipod® framdrivningssystem, där den eldrivna motorn är placerad i en kapsel under vatten på skrovets utsida, kan roteras 360 grader för att öka manövrerbarheten, något som är synnerligen viktigt vid navigering i isfarvatten. De nya LNG-tankfartygen kommer att klassas enligt ARC7 – den högsta isbrytarklassningen för handelsfartyg.

Ordern följer på den framgångsrika leveransen av ABB:s toppmoderna teknik för SA-15-serien av fartyg som betjänar Yamal LNG-projektet – en av de största orderna någonsin för ABB Marine & Ports, som slutfördes under 2019.

”Vi är stolta över att se att vår teknik väljs än en gång för krävande trafik på ishavet”, säger Juha Koskela, chef för divisionen ABB Marine & Ports. ”Vi stöttar den växande arktiska sjöfartsindustrin med vår oöverträffade teknik som med åren har visat sig möjliggöra säker, hållbar trafik och säkerställer åretrunttrafik med fraktfartyg längs Nordostpassagen.”

Efter leveranserna, som startar 2023, kommer de sex fartygen att betjäna Arctic LNG 2 – ett av de största industriprojekten i Arktis – och de har vart och ett kapacitet att transportera 170 000 m3 flytande naturgas.

ABB har levererat eldrivsystem till över 90 isbrytare eller isgående fartyg. Azipod® finns i versioner från 1 MW till 22 MW. Tack vare den beprövade förmågan att minska bränsleförbrukningen med upp till 20 procent jämfört med traditionella framdrivningssystem med remdrift har Azipod®-tekniken spelat en viktig roll vid utvecklingen av ABB:s starka position för hållbar eldrift.

Den stora omfattningen på ABB:s lösningar för de nybyggda fartygen innefattar också generatorer, elcentraler, transformatorer, elektriska drivenheter och framdrivningssystem.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom banbrytande ingenjörskonst där mjukvara kopplas samman med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 110 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. www.abb.com 

ABB Sverige

Christine Gunnarsson
Presschef
+46 21 32 32 32
press@se.abb.com