ABB och Norwegian Cruise Line Holdings utökar långsiktigt samarbete

  • ABB och Norwegian Cruise Line Holdings har tecknat ett partnerskapsavtal för att öka säkerheten och effektiviteten samt minska utsläppen från NCL-flottan utrustad med framdrivningssystemet Azipod®
  • Avtalet konsoliderar det starka partnerskapet mellan de båda företagen och banar väg för ett framåtblickande samarbete inom utfasning av fossila bränslen och digitalisering
  • Samarbetet innefattar ett omfattande 10-årigt serviceavtal för fartygsflottan avseende framdrivningssystemet Azipod®, modernisering av fjärrkontrollsystemet för manövrering av 11 fartyg och installation av landbaserad strömförsörjningsteknik mot elnätet ombord på fyra fartyg

ABB och Norwegian Cruise Line Holdings (NCLH) har undertecknat ett långsiktigt partnerskapsavtal för att påskynda utfasningen av fossila bränslen och digitalisering av fartygsflottan hos Norwegian Cruise Line (NCL). Målet är ökad säkerhet och effektivitet och avtalet omfattar 14 befintliga fartyg samt ytterligare fyra som ska levereras mellan 2025 och 2028.

Den första fasen av samarbetet innefattar ett 10-årigt serviceavtal avseende framdrivningssystemet Azipod® med effektivt förebyggande underhåll av fartygsflottan för att främja säkerheten och maximera fartygens tillgänglighet liksom korta ned underhållsperioderna för planerat underhåll av Azipod®. Dessutom kommer ABB att tillhandahålla modernisering av fjärrkontrollsystemet för manövrering av 11 fartyg samt landbaserad strömförsörjningsteknik mot elnätet ombord på fyra fartyg. I och med dessa planerade installationer kan hela NCL-flottan koppla upp sig till landbaserad strömförsörjning mot elnätet och erhålla utsläppsfri el medan de ligger i hamn.

”Vi är glada över att konsolidera vårt långsiktiga samarbete med ABB i ett strategiskt partnerskap som ligger i linje med vår klimatstrategi som är centrerad kring hörnstenarna effektivitet, innovation och samarbete”, säger Patrik Dahlgren, Executive Vice President, Vessel Operations, på Norwegian Cruise Line Holdings. ”Med ABB:s stöd kommer vi att påskynda utfasningen av fossila bränslen och digitalisering av fartygsflottan och ta vår verksamhet ytterligare ett steg mot en hållbar framtid.”

”Norwegian Cruise Line Holdings är en mycket viktig partner för ABB och avtalet bekräftar det starka samarbete som finns mellan våra företag. Vi är glada att fortsätta samarbetet och se att våra lösningar och tjänster spelar en viktig roll i moderniseringen av deras växande kryssningsflotta”, säger Juha Koskela, chef för divisionen ABB Marine & Ports. ”Genom samarbetet hjälper vi NCLH att uppnå en säkrare och effektivare fartygsdrift samtidigt som det på ett bredare sätt bidrar till att minska koldioxidutsläppen inom sjöfarten.”

NCLH är baserat i USA och driver tre kryssningsrederier som helägda dotterbolag: Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises och Regent Seven Seas Cruises, som alla har införlivat och använder sig av ABB:s teknik.

Från framtagningen av Azipod® framdrivningssystem för tre decennier sedan till den ledande position systemet har inom sjöfarten idag har Azipod® revolutionerat sjötransportsektorn genom att leverera oöverträffade vinster vad gäller prestanda, effektivitet, hållbarhet och tillförlitlighet. Det växellösa, styrbara framdrivningssystemet, där den eldrivna motorn är placerad i en kapsel på skrovets utsida, kan roteras 360 grader för att öka manövrerbarheten och drifteffektiviteten samtidigt som bränsleförbrukningen minskas med upp till 20 procent jämfört med traditionella framdrivningssystem med remdrift. Sedan den första installationen på ett kryssningsfartyg för över 25 år sedan har Azipod®-tekniken sparat över en miljon ton bränsle enbart i kryssningssegmentet.

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 29 januari 2024, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

ABB är ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Företagets lösningar kopplar samman ingenjörskunnande och mjukvara för att optimera hur saker tillverkas, flyttas, drivs och styrs. Med avstamp i mer än 140 års expertis driver ABB:s ca 105 000 medarbetare nya innovationer som påskyndar den industriella omställningen. www.abb.com

 

ABB Sverige

Christine Gunnarsson
Presschef
+46 21 32 32 32
press@se.abb.com