Bakplåtspapper från Nordic Paper certifierade för kompostering

Nordic Paper är världsledande inom tillverkning av naturliga greaseproofpapper utan tillsatta fluorkemikalier, så kallade PFAS. Bolaget har nu mottagit ytterligare ett bevis för produkternas utmärkta miljöprestanda då Nordic Papers bakplåtspapper blivit certifierade för kompostering.

Nordic Paper tillverkar ungefär tio olika sorters bakplåtspapper för olika användningsområden inom livsmedelssektorn men även för hemmabagaren. Processen för att erhålla certifikatet för kompostering har tagit tre år och bedrivits i tätt samarbete med provningsinstitutet TÜV.

Certifieringen innebär att pappret testats och godkänts för att efter användning läggas i kompost, både industriell kompost men också så kallad hemmakompost. Det betyder att pappret är biologiskt nedbrytbart samt att det inte lämnar några oönskade ämnen efter sig.

– Pappret förmultnar i komposten och blir tillsammans med övrig kompost till jord. Hela processen tar ett antal veckor, berättar Henrik Kjellgren, produktchef för Natural Greaseproof.

Nordic Papers bakplåtspapper tillverkas i Sverige, Norge och i Kanada. Pappret används i stora delar av världen, mestadels inom livsmedelsindustrin som restaurangkök och bagerier, och säljs även i livsmedelsaffärer.

– Att vi fått det här certifikatet betyder oerhört mycket för oss. Vi har vetat att vårt papper är bra och miljövänligt, men genom certifieringen och alla tester som föregåtts uppnår vi extra trygghet samtidigt som det är en kvalitetsstämpel, säger Henrik Kjellgren.

Nordic Paper har sedan många år ett samarbete med Svenska Bagarlandslaget och Sveriges Bagare och konditorer. De hjälper bland annat till att testa vårt papper och kommer med värdefulla insikter. Att bakplåtspappret nu blivit certifierat för kompostering är något som uppskattas inom bageribranschen.

– Landets bagerier arbetar kontinuerligt för att bedriva verksamheten ännu mer klimatsmart och hållbart. Att Nordic Papers PFAS-fria bakplåtspapper nu dessutom är certifierat för kompost uppskattas mycket och gör att kunderna kan njuta extra mycket av bullarna som bakas på det säger Martin Lundell som är VD på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Vid frågor, vänligen kontakta: 

Marie Stenquist
Director Communication/PR
+46 725189773
marie.stenquist@nordic-paper.com

Nordic Paper är en ledande specialpappersproducent med basen i Skandinavien. Vi har levererat högkvalitativa kraftpapper och naturligt fettresistenta livsmedelspapper sedan 1800-talet. Våra produkter är baserade på förnyelsebar skogsråvara från lokala skogar. Från våra fem pappersbruk, varav fyra i Skandinavien och ett i Kanada, levererar vi till kunder i omkring 80 länder. Nordic Paper hade 2021 intäkter om cirka MSEK 3 100, cirka 690 anställda och är noterat på Nasdaq Stockholm. www.nordic-paper.se