Beyond Frames Entertainment AB (PUBL) Delårsrapport JANUARI – SEPTEMBER 2018 Beyond Frames(Cision)

Tredje kvartalet 2018

Nettoomsättningen uppgick till 376 TSEK under kvartalet. Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till -1 465 TSEK. Under kvartalet aktiverades 1 388 TSEK i utvecklingskostnader. Kassalikviditeten uppgick vid kvartalets utgång till 22 890 TSEK. 

Viktiga händelser under perioden

Beslut om riktad emission till Handelsbanken Microcap Sverige på 5 MSEK.

Viktiga händelser efter periodens utgång

Beyond Frames spridningsemission blev övertecknad och första dagen för handel på Spotlight Stock Market är planerad till 6 december.

I början av oktober slutfördes förvärvet av 51% av aktierna i Zenz VR AB. Bolaget verkar under Beyond Frames paraply, utvecklingen av nya spel fortgår självständigt alltmedan andra uppgifter i bolaget centraliseras till Beyond Frames. I bolaget finns för närvarande 3 lanserade VR spel.

VD har ordet

Virtual Reality – VR

Många analytiker trodde redan i slutet av 2015 att genomslaget för VR var runt hörnet men det tog några år till för teknologin att bli redo för konsumenter. Nu under 2018 började marknaden “ta fart”.  Globala teknikföretag som Google, Microsoft och Facebook har fortsatt trappa upp sina satsningar och flera nya produkter som siktar på den breda massmarknaden har lanserats.

Under tredje kvartalet har vi sett fler och fler tydliga indikationer på att ett genombrott för VR är nära förestående. Det kanske främsta inom VR just nu är det Facebook-ägda Oculus tydliga fokus på att utveckla VR för massmarknaden. För två månader sedan, den 26 september, öppnade Mark Zuckerberg konferensen Oculus Connect med att framhäva att Facebook är fortsatt fast beslutna om att uppfylla målet att få in en miljard människor i VR. Det är astronomiska siffror vilket motsvarar var sjunde människa på jorden eller var fjärde person mellan 15 och 64 år. Det annonserades även samtidigt att det länge hypade VR-headsetet Oculus Quest kommer att lanseras redan under våren 2019. Vi, och många med oss, gör bedömningen att lanseringen av Oculus Quest har potential att bli VR´s ”iPhone moment”. Den är sladdlös, kraftfull, kräver ingen extern hårdvara, är enkel att använda och kommer att kosta $399 – inte mer än en vanlig spelkonsol.

Jag är stolt över den starka position våra studios har skapat inom den globala VR-scenen. Under det tredje kvartalet har Zenz VR lanserat ett nytt VR-spel kallat Xion, vilket är ett retro-spel som fått ett mycket positivt mottagande med bra omdömen och recensioner. Cortopia Studios har även fortsatt visa framgång och för bara några veckor sedan ytterligare en gång fått se hur sin succétitel Wands seglat upp bland de 10 bäst säljande spelen på Oculus Go i världen.

Även om marknaden idag är liten för VR är det fascinerande hur mycket våra studios har åstadkommit. Med ett flertal starka VR-speltitlar i portföljen står Beyond Frames nu väl positionerat för att kunna dra nytta av en volymökning när jättarna sätter fart på VR-marknaden.

Augmented Reality – AR

AR-glasögon är det futuristiska slutmålet för både underhållning och produktivitet. Med denna teknik på plats behövs inte längre tvådimensionella skärmar på mobiltelefoner, datorer och TV-apparater. Även om det är en bit kvar tills detta blir verklighet händer det väldigt mycket inom denna sektor och många av de globala teknikjättarna investerar enorma resurser i denna teknologi.

Den kanske mest omtalade aktören är det Florida-baserade startup-företaget Magic Leap som tagit in över 2,3 miljarder dollar i riskkapital från bland andra Google och Alibaba. Googles VD sitter sedan dess även i Magic Leaps styrelse. Efter år av spekulationer kring denna hemlighetsfulla startup lanserade Magic Leap nu under det tredje kvartalet sin första produkt, ett par AR-glasögon för utvecklare som de kallar Magic Leap One. Detta är likt Microsofts satsning Hololens ett första försök till ett fullt fungerande AR-headset som framöver ska vidareutvecklas till en formfaktor liknande vardagliga glasögon.

Magic Leap är inte ensamma om dessa stora satsningar. Under det tredje kvartalet lanserade det Amazon-backade bolaget North sina nya AR-glasögon Focals, vilka har en formfaktor av vanliga glasögon som kan visa text och notifikationer direkt i synfältet. Men kanske ännu mer intressant är Apple. Under det tredje kvartalet annonserade Apple att de förvärvar Akonia Holographics, en tillverkare av smarta linser (skärmar) för AR-glasögon. Det har i många år spekulerats i att Apples nästa stora produkt efter iPhones kommer att bli just smarta AR-glasögon. Med förra årets förvärv av AR-headsettillverkaren Vrana i ryggen visar nu Apple att de ökar upp utvecklingstakten inom denna sektor. Vår bedömning är att Apples förvärv av Akonia kan bli det startskott övriga aktörer i branschen väntat på. Apple har ett historiskt haft ett otroligt stort inflytande inom konsumentelektronik och när Apple väl går in i en marknad brukar de göra stora avtryck, med många andra aktörer som följare.

Beyond Frames Entertainment

Det pågår just nu ett race mellan de stora hårdvarutillverkarna för att dominera inom AR och VR. Enorma summor investeras av de ledande tech-företagen för att skapa ett ekosystem inom vilket man kan bygga framtida affärer. Beyond Frames är väl positionerade för att vara med och bidra med högkvalitativt innehåll för dessa teknologier. En utmaning är att det finns olika plattformar som tillhandahåller våra produkter och lansering på nya kräver anpassning. Vi har utvecklat ett system för att kunna stödja många plattformar som kommer till stor användning de närmaste åren, innan hårdvarumarknaden inom VR konsolideras. Nu senast har vi lagt till stöd för Xiaomi Mi VR i systemet och Cortopia har därigenom släppt Wands för Xiaomi Mi VR under kvartalet.

Nyckelfaktorer för att kunna kapitalisera på marknadstillväxten anser vi bestå av kompetens inom tekniskt kunnande i kombination med erfarenhet av att bygga bra spel för just dessa plattformar. Beyond Frames har upparbetade relationer med många av dessa hårdvarutillverkare och app-stores.

Efter den pågående kapitalanskaffningen är bolaget väl kapitaliserat och har goda förutsättningar att agera på vår tillväxtstrategi. Diskussioner förs kontinuerligt med intressanta spelstudios samtidigt som vi lyckas attrahera nya talanger till befintliga studios. Med stor tillförsikt ser vi fram mot framtiden och fortsättningen på vår resa.

Telefon: +46 (0)79 100 22 90

Email: ir@beyondframes.com