Delårsrapport januari – september 2019

Väsentliga händelser under perioden:

  • Nettoomsättning för perioden uppgick till, 13 818 tkr (18 912 tkr)
  • Nettoomsättningen för tredje kvartalet uppgick till, 6 411 tkr (5 034 tkr)
  • Resultat före skatt för perioden uppgick till – 690 tkr (4 132 tkr)
  • Resultat före skatt för tredje kvartalet uppgår till, 902 tkr (663 tkr)
  • Eget kapital 30/9 2019 uppgick till 21 295 tkr (19 354 tkr)
  • Likvida medel, 30/9 2019, 9 271 tkr (7 445 tkr)
  • Periodens resultat per aktie uppgick till -0,06 kr (0,39 kr)
  • Kvartalets resultat per aktie uppgick till 0,07 kr (0,06 kr)
  • Teckningsoptionerna TO 2 B har lösts till 90,2% vilket tillför bolaget 4,1 Mkr före emissionsutgifter om ca 0,3 Mkr.
  • Rekrytering av ny VD för Bolaget har inletts.

Kommentarer från VD Jan Sandberg:

Vår strategi med att sänka priset, för att bättre komma åt kunderna i ett konkurrerande läge, fungerar. Orderläget förbättrades drastiskt och fortsätter att accelerera in i kvartal fyra. Perioden har inneburit ett intensivt arbete med att trimma produktionen för att möta efterfrågan, något som fortgår eftersom efterfrågan snabbt blev, till och med högre, än vi hoppats. Positiva problem som innebär ett väldigt trevligt arbete med att finna lösningar på.

Kina fortsätter att importera stora volymer griskött. Trots deras förmåga att förändra infrastruktur och städer i en takt man tidigare inte trott varit möjlig, är en grisproduktion utslagen av ASF (African Swine Fewer) en stor utmaning. Kina konsumerar c:a hälften av det griskött som produceras i världen och har tidigare varit nära balans med produktion/konsumtion. Rabobank bedömer att 20 – 70 % av grisarna där har dött eller avlivats, vilket de till största delen försöker ersätta med import. Vidare bedömer man att det kommer att ta minst fem år innan deras importbehov avtar.
Enligt devisen ”den enes död, den andres bröd” gör den här situationen producenter i andra delar av världen mycket glada. I till exempel Danmark har man nu de högsta priserna på fläsk sedan 2001. En notering som, enligt Landbrug & Fodervarer, ökat mer än 50 % sedan februari är naturligtvis välkommet av producenter som under lång tid haft en pressad ekonomi. Det ser ut på liknande sätt i resten av Europa, Sverige undantaget där priserna utvecklas långsammare på grund av en begränsad export.

Under perioden har robotar levererats till Sverige, Danmark, Frankrike, Holland och Sydkorea. Tyvärr har roboten i Sydkorea ej startats upp på grund av att området som distributören finns i, också drabbats av ASF. Jag är rädd att det kan ta tid innan de blir fria från restriktioner och att vi kan få igång en försäljning där.

I Holland har avtal om försäljning av EVO Cleaner träffats med företaget Schippers. De har tidigare sålt Clever Cleaner och är ett av de största företagen, specialiserade på utrustning för djurproduktion, i världen. Färgen på deras andra produkter är grön vilket resulterat i att det nu finns gröna EVO Cleaner att köpa. De har lagt en större order som kommer att levereras under kvartal fyra.

Distributörsavtal har även tecknats med företaget Egain i Spanien och Bently Industries i Rumänien. Eftersom Spanien idag är Europas största marknad för grisproduktion är det ett stort steg framåt att starta samarbete med ett rutinerat och teknikorienterat företag där. De har redan ställt ut EVO Cleaner på mässa, lagt order på några robotar och bokat demonstrationer. Det känns som att vi kommer att få goda nyheter därifrån framöver.
Rumänien har inte vi sett som en prioriterad marknad, på grund av extremt låga priser på arbetskraft. I det menar Bently Industries att vi har fel, det är inte priset som är problemet utan tillgången på arbetskraft. Att få unga människor att utföra den här typen av arbetsuppgifter manuellt går inte längre och man måste därför automatisera. Det här är ytterligare ett teknikorienterat företag med hög kompetens och jag är övertygad om att de kommer att göra sitt allra bästa för att introducera EVO Cleaner i området.

Japan har förstärkt orderstocken rejält med två större order för leverans i kvartal fyra. De har, under en tid, haft problem att komma ut till producenterna på grund av, som jag tidigare felaktigt skrivit, ASF. Jag har nu fått lära mig att det är klassisk svinfeber de har i landet, vilket är en något mildare form av sjukdom och möjlig att vaccinera mot. Det gör att installationerna äntligen kommit igång och med det behovet av fler maskiner.

Arbetet med roboten som ska tvätta kycklingstallar går fortfarande enligt plan och en första demonstration i stall planeras i december. De algoritmer som utvecklats fungerar nu i utvecklingsmiljö så det är dags att ge sig ut och möta verkligheten. Det brukar innebära en del extra jobb men ger också nyttiga erfarenheter. Vi har stort intresse för denna robot, bland annat från ett större företag i Kina.

Tyvärr har José Padron, som började hos oss i somras, valt att lämna företaget. Han arbetade tidigare i hiss-branschen och fick ett erbjudande om att återvända dit, vilket han inte kände att han kunde tacka nej till. Vi söker nu en ersättare som kan hjälpa till att hålla tempot i Spanien.

Vår sökning efter ny VD går mot sin slutfas och jag hoppas att snart kunna presentera den person som ska leda Envirologic in i nästa fas, med ökad internationalisering och ett enormt dedikerat och kompetent team vid sin sida. Tillsammans ska vi uppnå företaget vision: ”Vi ska eliminera all manuell högtryckstvättning i ohälsosamma miljöer”

Jan Sandberg

VD Envirologic

Envirologic är ett miljövårdsföretag och en ledande global leverantör av automatiserade tvättlösningar för svåra arbetsmiljöer. Envirologic har utvecklat och patenterat bland annat en tvättrobot som hjälper kunderna att på ett kostnadseffektivt sätt, skapa rena och hygieniska miljöer utan att äventyra hälsan hos de anställda. Med omfattande kunskaper inom utvalda branscher erbjuder Envirologic flexibla, helintegrerade tvättlösningar och den service som krävs för problemfri drift. Envirologic grundades 1999 och är ett publikt aktiebolag (XSAT: ENVI) med verksamhet i 18 länder över hela världen genom lokala kontor och ett växande partnernätverk. Envirologic AB har sin verksamhet i Uppsala.