IPO: AZELIO SVARAR PÅ SVD BÖRSPLUS KRITISKA ANALYS

STOCKHOLM (Direkt) Det svenska solenergiföretaget Azelio har skrivit ett brev till SvD Börsplus sedan analystjänsten publicerat en analys som enligt Azelio innehåller ett antal faktafel och ger en felaktig bild av bolaget samt bolagets omgivning.

Brevet från Azelio innehåller enligt Börsplus synsätt vissa delar som är relevanta som också har rättats samt andra delar som är irrelevanta eller felaktiga.

SvD:s analystjänst Börsplus uppgav i analysen sig se ”väldigt liten” chans att Azelio, som är på väg mot Nasdaq First North, kommer att lyckas.

”Uppsidan är gigantisk om bolaget lyckas. Bekymret är att vi ser oerhört många varningsflaggor som gör att vi bedömer chansen som väldigt liten”, hette det bland annat i analysen.

Persongalleriet kring Azelio beskrevs som en dålig mix av låginvesterade nyckelpersoner i ledningen och höginvesterade galjonsfigurer i styrelsen med vd Jonas Eklinds historik med det kraschade cleantech-bolaget Morphic som ett stort rött minus.

Jonas Eklinds inblandning är dock felaktigt beskriven, heter det i Azelios svar. En artikel i Affärsvärlden från september 2009 beskriver att Jonas Eklind försökte stoppa huvudägarnas agerande men att han då fick sparken, hänvisas det till.

”Misstänkt höga emissionskostnader gör inte saken bättre”, skrev SvD Börsplus vidare och hävdade att Azelio talar tyst om konkurrensbilden, en bild som Azelio dock inte delar.

SvD Börsplus analys och Azelios genmäle kan läsas på https://www.svd.se/azelio-for-mycket-solsken

Azelio avser tillhandahålla hållbar elproduktion till soliga länder och ska genom den inbyggda lagringslösningen med uppvärmd aluminium kunna tillhandahålla el dygnet runt.

image

Bild: Azelios solenergisystem. Solstrålar speglas till ett torn som lagrar värme som sedan blir el med hjälp av en stirlingmotor. Bildkälla: Azelio

Nyhetsbyrån Direkts tv-intervju med Azelios vd Jonas Eklind kan ses här och en sammanfattad och kompletterad text utifrån intervjun kan läsas här.