PolarCool kliver in på Spotlight Stock Market – unik kylmetod behandlar idrottares hjärnskador

Sponsrad

Årligen drabbas flera miljoner idrottare i världen av hjärnskakningar, och ännu fler utsätts för upprepat våld mot huvudet till följd av idrottsutövande. Det har länge saknats ett sätt att behandla hjärnan direkt efter skadan, därför har PolarCool AB (publ) utvecklat en effektiv kylningsmetod för att lindra och motverka allvarliga problem. Medicinteknikföretaget noteras på Spotlight Stock Market den 14 november 2018 och i samband med det sker en nyemission på 18 miljoner kronor, med företrädesrätt för bolagets cirka 6 000 aktieägare. Teckningsperioden pågår till och med den 23 oktober 2018. Investeringsmemorandum och teckningssedel finns att läsa på www.polarcap.com, samt Spotlight Stock Markets och Aqurat Fondkommisions hemsida.

Hjärnskador ett vanligt och allvarligt problem inom sport

I Sverige står idrottsskador för 16% av alla akutskador och marknaden uppskattas till flera hundra miljoner kronor. Idrottare inom sporter med upprepade huvudkollisioner, så kallad ”sub-concussive repetitive head impact”, är särskilt utsatta och riskerar kroniska problem som följd. Ishockeyspelare, rugbyspelare och kampsportare är bara ett fåtal exempel på de miljontals idrottsutövare i världen som varje år råkar ut för dessa upprepade skador mot huvudet. Atleter är extra känsliga eftersom fysisk aktivitet höjer temperaturen i hjärnan, vilket gör den mer mottaglig för allvarliga permanenta skador.

PolarCool hjälper idrottare med ny lösning

Länge har det saknats ett konkret sätt att direkt efter olyckan behandla skadorna. Idrottare som drabbats av antingen lindrigare eller svårare hjärnskakningar har blivit tillsagda att vila tills symtomen går över. PolarCool har utvecklat en ny lösning som dels minskar de kortsiktiga symtomen efter en huvudkollison och dels förbättrar den kognitiva återhämtningen vilket påskyndar läkningen, så att utövarna ska kunna återgå till sporten igen så snart som möjligt.

Portabel kylanordning lindrar hjärnskakningar

Produkten som PolarCool har tagit fram är en portabel kylanordning med en patenterad och CE-märkt silikonbaserad mössa som sätts på plats runt huvud och nacke. En kylande vätska cirkulerar inuti mössan och sänker halsens och huvudets temperatur, vilket lindrar symtomen och förhindrar kognitiv nedsättning.

Elitidrottare och sjukvårdsteam positiva till effekten

Sedan starten 2015 har PolarCool satsat på att hjälpa sportutövare på alla nivåer. Genom kliniska studier och samarbete med 12 lag i SHL och HockeyAllsvenskan, och ett lag inom amerikansk fotboll, ämnar PolarCool visa idrottare, lag och förbund hur PolarCap kan rädda atleters framtida karriär. Såväl spelare som sjukvårdsteam har gett positiv feedback efter användning av PolarCap® System. Samtliga spelare som kylts med PolarCap® System säger att de skulle tacka ja till behandlingen ifall de skulle drabbas av en ny hjärnskakning.  

Nyemission ska stärka marknadsetableringen

PolarCool AB grundades som ett helägt dotterbolag till BrainCool AB med säte i Lund. BrainCool är ledande inom utvecklingen av medicinska kylningssystem inom sjukvården och lanserade i slutet av 2015 en satsning på idrottsmedicin. Satsningen utmynnades i produkten PolarCap® System och 2017 etablerades PolarCool AB för att driva vidare verksamheten inom idrottsmedicin. Den 1 oktober 2018 delades PolarCool ut till BrainCools cirka 6 000 aktieägare i en Lex Asea-utdelning. Bolagets framgångar gör att de nu tar steget in på Spotlight Stock Market. Inför noteringen genomförs en nyemission på 18 miljoner kronor, där pengarna ska användas till att utveckla organisationen, etablera sig ytterligare på marknaden och fortsätta bedriva forskning genom kliniska studier. Teckningsperioden kommer pågå till och med 23 oktober 2018.

Teckningsperiod:
9 okt – 2 nov
Teckningskurs:
2kr per aktie
Lista:
Spotlight
Branch:
Medicinteknik
Pre-money värdering:
72 miljoner kronor
Första handelsdag:
14 november