ZUTEC: BYGGSEKTORN ALLTMER REDO ATT DIGITALISERAS – VD

STOCKHOLM (Direkt) Byggsektorn är alltmer redo att digitaliseras i takt med ökad vana av digitala tjänster i samhället och ökad förväntan om sådana.

Det sade Brendan O´Riordan, vd för irländska Zutec som utvecklar och marknadsför molnbaserade mjukvarutjänster, i en TV-intervju med Nyhetsbyrån Direkt som sammanfattas på svenska nedan.

Zutec ansöker om listning av bolagets aktier på Nasdaq First North och genomför en nyemission på 50 miljoner kronor.

Vad får ett irländskt företag att vilja lista sig på den svenska aktiemarknaden?

“Vi visste att vi behövde expandera och det kräver kapital. Vi undersökte olika alternativ såsom riskkapital, men beslutade att vi ville lista företaget. Vi tittade på flera marknader och Nasdaq stack verkligen ut. De har ett bra varumärke inom teknikområdet och finns även i Nordamerika. Investerare i Sverige och Skandinavien är även väldigt teknikorienterade – vi visste att de skulle förstå vår produkt”, säger Brendan O´Riordan.

Teckningsperioden har just inletts. Är det svårt att komma till aktiemarknaden nu med all börsturbulens?

“Aktiemarknaden är förstås ned en del för tillfället, men för ett företag som vårt med intäkter, lönsamhet och tillväxt är vi optimistiska om att kunna hantera det. Vi har haft en bra teckningsgrad för erbjudandet hittills.”

Ni säljer IT-lösningar för bygg- och fastighetssektorn. Vad gör er annorlunda från andra företag som också säljer mjukvara till sådana kunder?

“Vi har byggt en flexibel produkt som kunderna kan omarbeta själva med våra verktyg. Den flexibiliteten innebär att kunderna kan använda vår mjukvara för fler ändamål. Många av konkurrenternas lösningar var för specifika.”

Har ni några flaggskeppskunder som ni är särskilt stolta över?

“Absolut. Skyskrapan The Shard i London, Wembly Stadium, Cleveland Clinic i Förenade Arabemiraten och Melbourne Convention Centre i Australien är exempel.”

Bygg är inte en särskilt digitaliserad sektor. Hur får ni ombord kunderna när de inte är särskilt vana vid att jobba digitalt?

“Det stämmer att bygg är den näst minst digitaliserade sektorn – bara mer än sektorn jordbruk & jakt. För 4-5 år sedan var det mycket svårare, men nu är folk i alla åldrar vana vid digitala tjänster och förväntar sig det. Arbetsledarna kan även se den ökade effektiviteten mycket snabbt, så vi upplever allt mindre problem på den fronten.”

Konkurrensen på den svenska byggmarknaden är begränsad. Innebär det en potential för aktörer som er?

“Absolut. Vi ser den svenska och skandinaviska marknaden som en stor del av vår expansion.”

Det finns många skillnader mellan länder när det gäller hur byggprocesser går till. Är det något som skadar de möjliga stordriftsfördelarna för mjukvaruföretag som ert?

“Traditionellt ja, men eftersom vi inte byggde systemet för att lösa ett specifikt problem i en specifik region utan för att vara flexibelt så ser vi inte det som ett hinder.”

Byggsektorn är komplex med många underleverantörer som sannolikt föredrar att göra saker på sitt eget sätt, medan ni snarare vill samla in all information från byggprocessen i en enda molnlösning. Hur får ni underentreprenörerna att anamma er lösning?

“Det har alltid varit ett problem, men det blir allt lättare. Vi visar upp fördelarna för underentreprenörerna och vad de kan uppnå med vårt system.”

Har ni några finansiella mål?

“Självklart. Vi vill fortsätta ha snabb intäktstilväxt.”

Vad ser ni som de största utmaningarna kring det?

“Att få upp försäljningen på befintliga och nya marknader är alltid en utmaning. Rörelsekapital är ett annat möjligt problem. Den nyemission vi genomför är en del av svaret där. Den globala konjunkturen kan också inverka, men det ligger utanför min kontroll.”

Aktien kan tecknas fram till den 5 mars. Hinner ni lista aktien före Irlands nationaldag St Patrick’s Day den 17 mars?

“Vi har arbetat hårt för att det ska bli så. Vi hoppas på att lista aktien den 15 mars och Nasdaq ska faktiskt anordna en irländsk dag i Stockholm den torsdagen. Irlands Sverigeambassadör och en irländsk minister kommer att närvara. Vi får se om det bjuds på Guinness”, säger Zutec-chefen.

Tror du att fler irländska bolag kommer att följa era fotspår till Sverige?

“Ja, det tror jag. Det surras mycket om detta hemma i Irland och folk följer oss noga”, säger Brendan O´Riordan.

Teckningskursen i emissionen uppgår till 24 kronor per aktie. Remium Nordic är finansiell rådgivare och Certified Adviser.

Hagberg & Aneborn Fondkommission agerar emissionsinstitut.