Affärsvärlden ger ett neutral råd för Ellwees nyintroduktion på First North

Ellwee tillverkar ensitsiga eldrivna fyrhjulingar huvudsakligen inriktade mot golfmarknaden. Nu är bolaget på väg mot First North där teckningskursen är 2,50 kronor per aktie. Frågan är om noteringen blir en hole in one? Den frågan ställer sig Affärsvärlden i en analys på torsdagen.

Bolaget grundades 2015 och är baserat i Trollhättan, där den egna produktionsanläggningen finns. Ellwee har idag nio anställda. Försäljningen startade i slutet av sommaren 2020. Bolaget har särskilt fokus på delstaterna Kalifornien och Florida i USA och på de sydeuropeiska länderna.

Tidningen hittar två varningsflaggor inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Det handlar om att den största ägaren vid noteringen, Arastoupour & Persson Investment, där Leif GW Persson ingår som ägare, har rätt att inom tre månader från notering sälja halva sitt innehav samt bristfällig information. I prospektet framgår det att både nyemission av aktier och att konvertibler konverterats, men någon information om teckningskurs finns inte. Det saknas också uppgifter om Certified Adviser och om personer i styrelse och ledning varit engagerad i bolag som försatts i konkurs.

“Emissionen är säkerställd till 78 procent. Givet emissionens storlek, rådande marknadsklimat och ESG-hausse, kan aktien säkerligen gå bra inledningsvis. På lite längre sikt har bolaget mycket kvar att bevisa. Ledningen och styrelse äger heller inte särskilt mycket aktier i bolaget. Det är ett minus. Andra noteringar med någon form av ESG-profil har utvecklats starkt senaste tiden. Vi tippar på att det kan fortsätta. Men på längre sikt är vi som sagt mer tveksamma. Rådet blir neutral”, skriver Affärsvärlden i sin slutsats och ger aktien en trea i betyg på den sexgradiga skalan för förhoppningsbolag. Det ska tolkas som ett neutralt råd.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire