Almi Invest investerar i Simplex Motions energieffektiva servomotorer

Almi Invest investerar tre miljoner kronor i Simplex Motion, ett Göteborgsbolag som utvecklar och säljer en ny energieffektiv typ av servomotor. I emissionen på totalt sex miljoner kronor deltar även privata investerare, bland andra Lindeblad Ventures. Investeringen ska gå till produktutveckling och förstärkt försäljning.

Simplex Motion utvecklar och säljer integrerade servomotorer byggda på bolagets patenterade teknik. Den ger servomotorerna hög prestanda i förhållande till både storlek, vikt och pris. Dessutom är motorerna mer energieffektiva jämfört med konventionell teknik.

Servomotorer används till exempel inom automation och för industrirobotar där en precis styrning och återkoppling av motorns position är av stor vikt. Ofta är också det fysiska utrymmet begränsat vilket betyder att motorn behöver vara liten men samtidigt ha tillräcklig kraft och vridmoment.

Simplex Motions motorer är små och har högt vridmoment i förhållande till storlek och vikt. Detta innebär att motorn är enkel att installera och att kunden sparar både installationstidtid och plats. Motorerna har hög verkningsgrad och styrs av algoritmer som minimerar energianvändningen vid drift. Produkten har även få ingående delar, där all elektronik inklusive sensorer sitter på ett enda kretskort, vilket minskar tillverkningskostnaderna.

–  Marknaden för servomotorer är stor och växande. Simplex Motion har en av kunder bekräftad konkurrenskraftig teknologi och marknadstrenderna stärker bolagets möjligheter, säger Markus Bredberg, Investment Manager på Almi Invest.

Simplex Motions innovativa sensorteknologi gör bolagets motorer mer energieffektiva och med färre komponenter än traditionella servomotorer. Detta gör dem mer miljövänliga eftersom de förbrukar mindre energi vid användning och kräver mindre resurser för produktion och underhåll. Motorerna kommer även som standard med energiregenerering och energi kan återföras till energikällan.

–  Tack vare denna investering kan vi ta nästa steg i vår utveckling och satsa på ökad försäljning, säger Magnus Hildingsson, vd på Simplex Motion. I vår utvecklingsplan ligger också att utveckla en ännu kompaktare motor som går att använda i fler applikationer samt motorer med högre effekt.

För ytterligare information kontakta
Markus Bredberg, Investment Manager Almi Invest, 0707-63 25 30, markus.bredberg@almiinvest.se
Magnus Hildingsson, vd Simplex Motion,
0706 372 016, magnus.hildingsson@simplexmotion.com

Om Almi Invest
Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i startups. Vi gör investeringar i hela landet via 8 regionala riskkapitalbolag och ett nationellt riskkapitalbolag inom GreenTech. Almi Invest förvaltar cirka 3,5 miljarder kronor och har sedan start investerat i ca 600 startups. Våra bästa innehav har förvärvats av bl a Google, Microsoft, Qlik och Apple eller noterats på olika börser. Almi Invest är ett riskkapitalbolag inom Almi-koncernen delfinaniserat av EUs strukturfonder.