Laddbara bilar kommer att fortsätta att bli billigare. Därför innebär elektrifieringen att Stockholms invånare och samhället i stort kan spara mångmiljardbelopp på omställningen. Det visar en ny rapport från RISE.
I en ny rapport granskar det statliga forskningsinstitutet RISE framtidsutsikterna för laddbara personbilar i Stockholm. RISE beskriver en fordonsflotta i snabb förändring, där bensin- och dieselbilarna är på väg att fasas ut.
– Bilparken i Stockholms län byts i snitt ut på tio år. Samtidigt fortsätter andelen nyregistrerade elbilar att öka. Därför bedömer vi att över 95 procent av länets bilar kommer att vara laddbara år 2030. Det förutsätter dock att laddmöjligheterna ökar tillräckligt snabbt, säger Jakob Rogstadius, senior forskare RISE.
RISE rapport är skriven på uppdrag av Stockholms stad, som en del av arbetet med att elektrifiera huvudstaden. Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) är inte förvånad över institutets slutsatser.
– Det här bekräftar att Stockholms grönblå majoritet är på rätt väg. Stockholmarna vill och kommer välja laddbara bilar, men det kräver en utbyggnad av laddinfrastrukturen. Därför har vi fattat beslut om en massiv satsning på över 100 000 nya laddplatser för elbilar, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.
RISE har undersökt de socioekonomiska effekterna av att elektrifiera trafiken i Stockholms län. De noterar att laddbara bilar snart kommer att vara billigare än bensin- och dieselbilar, både i drift och vid inköp. Det beror bland annat på ökade försäljningsvolymer och förbättrade batterier. Det gör att elektrifieringen blir en besparing för Stockholms invånare.
– Under åren fram till 2030 kan Stockholmarna totalt spara 50 miljarder kronor på att ställa om till laddbara bilar. Varje år som laddinfrastrukturen försenas innebär istället en alternativkostnad på cirka 7 miljarder kronor, säger Jakob Rogstadius, senior forskare RISE.
Det här är kostnader som bärs av bilisterna själva. Därutöver medför fossilbilarna flera kollektiva kostnader, i form av hälsoskadliga ämnen, motorbuller och klimatutsläpp som inte kompenseras av skatter. Helldén (MP) konstaterar att bensin- och dieselbilar är en dyrköpt historia, för bilförarna såväl som för miljön och klimatet.
– Vi har länge haft koll på de positiva effekter som en omställning till elbilar skapar för miljön: friskare luft, lägre buller och nollade utsläpp. Nu kan ingen längre tvivla på att elektrifieringen också är en privatekonomisk vinst för bilägarna, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.
Kontakt:
Jakob Rogstadius, senior forskare RISE
010-228 40 67, jakob.rogstadius@ri.se