Elicera Therapeutics deltar i ett samarbetsprojekt för utveckling av förbättrad CAR T-cellstillverkning som tilldelats forskningsstöd om 850 TSEK

Göteborg, 9 januari 2023 – Elicera Therapeutics (”Elicera”) – ett cell- och genterapiföretag i klinisk fas som utvecklar nästa generations cancerbehandlingar baserade på sin kommersiellt tillgängliga teknologiplattform iTANK – tillkännagav idag att ett samarbetsprojekt med Vecura på Karolinska Universitetssjukhuset och Uppsala universitet tilldelas 850 000 kronor från Centre for Advanced Medical Products (CAMP). Syftet med projektet är att utveckla en automatiserad produktionsprocess av CAR T-celler (ELC-401) för användning i kliniska studier.

CAR T-cellterapier framställs genom att man utvinner T-celler från patienten och modifierar dem i laboratoriet så att de producerar specifika proteiner på ytan, så kallade chimära antigenreceptorer, CAR. I dagsläget görs detta i en delvis öppen process vilket medför risker för kontamination av CAR T-cellerna.

Produktionsprocessen kommer att utvecklas i ett laboratorium på Uppsala universitet och sen tekniköverföras till Vecura – en GMP-tillverkningsenhet för avancerade terapiläkemedel vid Karolinska Universitetssjukhuset. Elicera bidrar genom att tillhandahålla den vektor som är nödvändig för genomförandet. Målet är att generera bättre kvalitet av ELC-401 CAR T-celler och minska ledtiderna mellan utvinning av T-celler och behandling med de färdiga CAR T-cellerna.

”Vi är mycket glada över CAMP stöttar det här projektet som ger oss möjlighet att vidareutveckla vår framställningsprocess av CAR T-celler. Den minskade risken för kontamination och de kortade ledtiderna kommer att öka vår konkurrenskraft avsevärt i utvecklingen av nya CAR T-behandlingar,” säger Jamal El-Mosleh, vd för Elicera Therapeutics.”

Projektet kommer att drivas inom ramen för utvecklingen av bolagets CAR T-cellsterapi ELC-401 mot glioblastom. Projektet delfinansieras av det nationella centret CAMP och uppskattas kunna slutföras inom ett år från projektstart.

Om ELC-401
ELC-401 riktar sig mot tumörantigenet IL13Ra2 – ett receptorprotein som är överrepresenterat i hjärntumörer av typen Glioblastom (GBM). Bolaget har i en preklinisk studie kunnat visa att IL13Ra2 är en effektiv tumörmåltavla för iTANK-förstärkta CAR T-celler. I studien, som publicerades i Nature Communications 2023, utvärderades den syntetiska receptorn som ligger till grund för ELC-401. Resultaten visade bland annat att CAR T-cellerna hade en potent celldödande effekt och förlängde överlevnaden i sjukdomsmodellen. Tack vare iTANK förväntas ELC-401 även kunna motverka den starkt immunhämmande mikromiljön i glioblastom samt mobilisera ett immunsvar även mot andra måltavlor i denna heterogena cancerform. ELC-401 befinner sig just nu i sen preklinisk utvärderingsfas och bolaget utvärderar den optimala administrationsvägen för CAR T-cellsterapin.

För ytterligare information kontakta:

Jamal El-Mosleh, VD, Elicera Therapeutics AB (publ)

Telefon: +46 (0) 703 31 90 51
jamal.elmosleh@elicera.com

Om iTANK-plattformen
iTANK- (immunoTherapies Activated with NAP for efficient Killing) teknologiplattformen har utvecklats i syfte att möta två av de största utmaningarna som CAR T-cellsterapier står inför vid behandling av solida tumörer: tumör antigenheterogenicitet och en fientlig tumörmikromiljö. Teknologin används för att införliva en transgen i CAR T-celler som kodar för ett neutrofilaktiverande protein (NAP) från bakterien Helicobacter pylori. Vid aktivering har NAP, som utsöndras från CAR(NAP) T-cellerna, visat sig kunna förstärka CAR T-cellens funktion samt framför allt aktivera ett parallellt immunsvar mot cancer via CD8+ mördar T-celler. Detta förväntas leda till en bred attack mot de flesta antigenmål på cancerceller. iTANK-plattformen används för att förbättra företagets egna CAR T-cellsterapier men kan också tillämpas universellt på andra CAR T-cellsterapier under utveckling. Proof-of-concept-data publicerades i Nature Biomedical Engineering i april 2022. Publikationen med titeln “CAR T cells expressing a bacterial virulence factor trigger potent bystander antitumour responses in solid cancers” (DOI nummer: 10.1038/s41551-022-00875-5) kan hittas via följande länk: https://www.nature.com/articles/s41551-022-00875-5. Mer information om iTANK-plattformen finns här: https://www.elicera.com/technology

Om Elicera Therapeutics AB
Elicera Therapeutics AB är ett cell- och genterapibolag i klinisk fas som utvecklar nästa generations behandlingar baserade på onkolytiska virus och CAR T-celler beväpnade med bolagets egenutvecklade och kommersiellt tillgängliga plattform, iTANK. Bolaget har fyra läkemedelskandidater i utveckling, två CAR T-celler och två onkolytiska virus, som baseras på forskning genomförd av professor Magnus Essands forskargrupp vid Uppsala universitet. Bolagets teknologiplattform, iTANK, används för att beväpna bolagets egna CAR T-cellsterapier men kan också tillämpas universellt på andra CAR T-cellsterapier under utveckling. Eliceras aktie (ELIC) är noterad på Nasdaq First North Growth Market. Certifierad rådgivare är Carnegie Investment Bank AB (publ), www.carnegie.se. För mer information, vänligen besök www.elicera.se