FINANS: MIFID II ÄR HÄR – BRANSCHENS Y2K?

STOCKHOLM (Direkt) Efter år av förberedelser inom finanssektorn tas det omvälvande europeiska regelverket Mifid II i bruk på onsdagen. Allt från sådant som analys till dark pool-handel och allmänna handelsvolymer väntas påverkas.

Det rapporterar Bloomberg News.

Sammantaget har branschen investerat omkring 2 miljarder dollar under förberedelsefasen. Tanken är att regelverket ytterligare ska öka transparensen på finansmarknaden och för bankkunder. Bland annat ökar rapporteringsplikten vid affärer på valuta- och räntemarknaden samt rapporteringskravet vid derivat- och råvaruaffärer utöver aktieaffärer.

Att Mifid står för “Markets in Financial Instruments Directive” tycker Financial Times påminner vad regleringen handlar om. Marknader är enligt tidningen “nyckelordet”.

“Att skydda konsumenter är huvudmålet men den primära mekanismen för att uppnå det skyddet är genom mer effektiva marknader”, skriver Financial Times i en krönika.

Ett par mäklare framhåller för Bloomberg News att handelsvolymer har minskat redan inför förändringarna. Särskilt handeln i sådant som obligationer, swappar och andra sorters instrument som normalt sett handlas utanför börser kan komma att påverkas, påpekar en medarbetare på mäklarmellanhanden TP Icap för den amerikanska nyhetsbyrån.

Mifid II påverkar även retail-instituts möjligheter till rådgivning och portföljförvaltning när kick backs från fondförvaltare till banker förbjuds.

“På längre sikt kan vinnarna och förlorarna till följd av dessa stora regleringsförändringar troligen tydligt att utskiljas. Det kan antas bli mer förlorare än vinnare”, framhöll S&P i en analys på tisdagen som Bloomberg citerar.

Förändringarna i analysavgiftsmodellen, där banker måste separera avgiften för analys från exekveringen (kurtaget), kan förväntas leda till sämre analytikerbevakning av småfirmor. Detta kan i sin tur hämma småbolagsnoteringar.

“Om en bolagsmäklare endast marknadsför en firma till investerare som betalar för analys skulle det vara mycket mer utmanande att få in nytt kapital. Begränsad tillgång till kapital kommer att vara ett stort hinder för bolag som vill in på marknaden”, sade Nick Burchett, aktiechef på Cavendish Asset Management, till Bloomberg News.

Enligt honom kan det på grund av de nya regleringarna bli svårare för småbolag att uppnå ägaspridning samt säkra ankarinvesterare i noteringsprocesser.