IPO: 2021 STÖRSTA EUROPEISKA NOTERINGSÅRET SEDAN FINANSKRISEN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det gångna år 2021 har varit det största europeiska noteringsåret sedan innan finanskrisen 2008, konstaterar finanstidningen Wall Street Journal som noterar att sammanlagt 418 företag under året noterade sig på börser i EU eller Storbritannien.

Sammanlagt har bolagen i samband med noteringarna tagit in motsvarande 78 miljarder dollar, vilket innebär en rejäl ökning från 20 miljarder dollar under 2020, enligt siffror från Dealogic.

Bland de faktorer som har lyft aktiviteten nämns som så ofta den expansiva penningpolitiken, höga värderingar för aktier och låg marknadsvolatilitet, enligt en rapport från revisions- och konsultföretaget EY som Wall Street Journal hänvisar till.

Även ett uppdämt utbud av företag som var på väg att notera sig när pandemin slog till kan ha bidragit, enligt EY som förväntar sig ett fortsatt momentum under 2022. Det är dock möjligt att nivåerna inte kommer att vara lika höga som under det gångna året, heter det.

Bland de faktorer som kan dämpa aktiviteten återfinns den smittsamma omikron-varianten av covid-19-viruset, geopolitiska spänningar, stigande råvarupriser och högre marknadsvolatilitet. Även bromsande börsnoteringsaktivitet under det fjärde kvartalet 2021 pekar i samma riktning, uppges det.

Sektormässigt har teknologiföretag varit mycket aktiva i noteringssammanhang, följt av finanssektorn och fordonssektorn.