Pressinbjudan: Så kan Falsterbonäsets natur skyddas när havsnivån stiger

Hur kan naturområden och bebyggelse bevaras och skyddas när havsnivåerna stiger? Det undersöks i ett europeiskt projekt där Länsstyrelsen Skåne deltar.
Medier är välkomna till en kort fältvandring den 17 april i det skånska pilotområdet på den unika naturen på Falsterbonäset som hotas när havsnivåerna stiger.

Tid: 17 april 14.45-15.30 (det går att avvika tidigare).
Plats: Vandringen utgår från Hotell Gässlingen i Skanör
Föranmälan krävs: mikael.ringman@lansstyrelsen.se, 0768-401108, senast 17 april klockan 11.00

Skåne har valt ett pilotområde som sträcker sig från området söder om Öresundsbron ned till Falsterbonäset, ett av de kustområden i Sverige med lägst marknivåer och som dessutom har en unik och värdefull natur.

– Det finns mycket forskning och kunskap om hur vi ska kunna skydda bebyggelse vid ett förändrat klimat. Men hur skyddar vi den mest värdefulla naturen när havet stiger? Det är en fråga vi ska arbeta med i det här spännande projektet, berättar Pär Persson, vattenstrateg på Länsstyrelsen Skåne.

I projektet kommer Länsstyrelsen att påbörja en revidering av skötselplaner för skyddade områden med utgångspunkt från stigande havsnivåer. Länsstyrelsen kommer också att undersöka olika strategier för att bevara strandängar när havet stiger. En strategi är att tillåta att strandlinjen drar sig tillbaka och undersöka möjligheten att ändra markanvändningen bakom strandängen genom att omvandla åkermark till strandängar.

– Vi vill också undersöka om vi genom naturbaserade åtgärder kan förstärka värdefulla biotoper som sanddyner och ålgräsängar så att de bättre kan stå emot effekter av klimatförändringar, säger Pär Persson

Projektet kommer att resultera i kunskapsunderlag och vägledningar som ska kunna användas av staten, kommuner, konsulter och fastighetsägare

Projektet Manabas coast ingår i EU-programmet Interreg för Nordsjön. Övriga svenska partners är SGI och Länsstyrelsen Västra Götaland. Andra länder som deltar är Nederländerna, Danmark, Tyskland, Belgien och Frankrike.

För frågor om projektet, kontakta Pär Persson, par.persson@lansstyrelsen.se, 010-224 15 83

Medier är välkomna till en kort fältvandring i det skånska pilotområdet på den unika naturen på Falsterbonäset som hotas när havsnivåerna stiger.

Tid: 17 april 14.45-15.30 (det går att avvika tidigare).
Plats: Vandringen utgår från Hotell Gässlingen i Skanör
Föranmälan krävs: mikael.ringman@lansstyrelsen.se, 0768-401108, senast 17 april klockan 11.00

Foto: Alex Regnér, Länsstyrelsen Skåne

Mikael Ringman
Pressansvarig
0768401108
mikael.ringman@lansstyrelsen.se

Vi skapar samhällsnytta i Skåne
Länsstyrelsens uppdrag är att skapa samhällsnytta – det gör vi genom att ta ansvar för samhällsbygget, skydda miljön och investera i landsbygden.