Växande potential inom soft mobility – myFC ser stora möjligheter för den egna bränslecellsteknologin

Soft mobility – lastcyklar, elcyklar, taxipoddar, fordon för last mile delivery med mera – är ett segment där myFC:s skalbara och formbara mikrobränsleceller ger viktiga fördelar. Bland annat när det gäller räckvidd, laddningstid, vikt och utrymme jämfört med konventionella bränslecellslösningar och ren batteridrift. 
– Vi ser en stor och växande potential för vår teknologi, säger Michael Glantz, vd på myFC. 

Mobilitet är ett lösenord i samtiden. Klimatförändringar och en stark urbanisering har drivit fram ett behov av smarta, hållbara och gröna transportlösningar. Ett tecken i tiden är IAA-mässan i München, 7–12 september, som vid återkomsten efter corona-uppehållet döpts om till IAA-mobility i takt med denna transformering.
– Två av mässans hallar var helt dedikerade till olika soft mobility-produkter som elcyklar, sparkcyklar, elmotorcyklar, med mera, säger Michael Glantz. 

Utvecklingen inom soft mobility skapar stora möjligheter för myFC:s unika och patenterade teknologi med formbara och skalbara mikrobränsleceller, och företaget har redan ett mottagit en order från ett japanskt bolag som i sin tur representerar en global komponenttillverkare inom soft mobility.

myFC:s teknologi i kombination med litiumjonbatterier ger flera fördelar som är attraktiva inom soft mobility, inte minst när det gäller flexibilitet och driftstid. Räckvidden går att förlänga avsevärt med mikrobränsleceller, som till skillnad från den i övrigt dominerande bränslecellstekniken – med stackade, fyrkantiga bränsleceller – går att forma med stor flexibilitet. Därmed går det även att få plats med dem i trånga utrymmen, exempelvis en cykelram eller liknande. 

Tiden för tankning av vätgas är dessutom försumbar jämfört med att ladda ett batteri, en vätgastank fylls upp på bara några minuter. 
– Vi ser också att ett utbud av möjligheter att tanka och fylla på är på gång, säger Michael Glantz. 
Parallellt med de stora väletablerade företagens satsningar i att förbättra tillgängligheten till vätgas ökar även takten i andra typer av initiativ och satsningar på utbyggnad av vätgasinfrastrukturen. Ett exempel är de estniska företagen Alexela och PowerUp Energy Solutions som tagit fram ett koncept för att sälja vätgas i lättviktsbehållare. Konceptet har etablerats i småbåtshamnen i stadsdelen Kakumäe i Tallinn. Försäljningen riktar sig än så länge främst mot båt- och husbilsägare. 

– Liknande försäljning skulle utan problem gå att ha på bensinmackar eller snabbköp, säger Michael Glantz. 

Vätgas är överhuvudtaget en energikälla i medvind. Bara inom EU satsas är 430 miljoner Euro avsatta för att utveckla vätgasalternativ som en den av den gröna omställningen som pågår. Den är också en del av den Green deal som europeisk fordonsindustri ingått med EU-kommissionen.

– Grön vätgasteknik löser många av de problem som samtiden står inför. Vi ser spännande möjligheter de närmaste åren, säger Michael Glantz. 

Vid frågor, vänligen kontakta:
myFC Press Office
E-mail: press@myfc.se
Telefon: 070 789 07 40

Certified Adviser:
Avanza Bank
E-mail: ca@avanza.se
Telefon: 08 409 421 20

Om myFC
Det svenska innovationsföretaget myFC erbjuder tunna, skalbara bränsleceller som är lätta att dimensionera och anpassa till eldrivna produkter. myFC utvecklar tekniklösningar där batteri och vätgasbaserade bränsleceller samexisterar för utökad användning och minskad klimatpåverkan. myFC grundades 2005 och noterades i maj 2014 på NASDAQ First North Growth Market. Huvudkontoret ligger i Stockholm. För mer information, besök myFC.se