Biofrigas deltar i projekt för att skapa nya biogasflöden

Energimyndigheten har beviljat medel till en genomförbarhetsstudie inom området Biogasproduktion från pelleterad/briketterad halm, vägkantsgräs och vass. Biofrigas har blivit utvald att delta i projektet och ser fram emot att kunna bidra med sin kompetens inom området. Medverkan i projektet är en del av Biofrigas långsiktiga strategi för att driva innovation och minska behovet av fossila bränslen. Bland projektmedlemmarna återfinns flera större industriella aktörer såsom Volvo Technology AB, Perstorp Holding AB och Södra Hallands Kraft.

– Vi gör detta för att det finns intressanta möjligheter att skapa nya biogasflöden från delvis outnyttjade substrat som kan användas som fordonsbränsle eller i kemisk industri. Vi vill gärna hålla oss i frontlinjen för innovation och hållbarhet, och detta projekt är ännu ett exempel på detta. Utöver att bidra till en mer hållbar framtid, ser vi också detta som en möjlighet att knyta värdefulla kontakter och öppna upp nya affärsmöjligheter för Biofrigas, säger Jonas Stålhandske, VD för Biofrigas.

Projektet ingår i programmet Bio+ och är en genomförbarhetsstudie som ska klarlägga och motivera demonstration av rötning av halm, vägmarksgräs och vass utifrån energi- och klimatperspektiv. Övriga projektmedlemmar, utöver Biofrigas, är Södra Hallands Kraft, Volvo Technology AB och Perstorp Holding AB från näringslivet samt IVL Svenska Miljöinstitutet, CIT Renergy AB, HA Renewable Future AB och Halmstad Högskola som vetenskaplig resurs. I referensgruppen ingår Laga Bioenergi AB samt Hallands Travsällskap.

Ett framgångsrikt projekt kan skapa nya möjligheter för biogasflöden från delvis outnyttjade substrat, som sedan kan användas som fordonsbränsle eller för industriändamål. På sikt kan detta leda till att fler företag väljer att inkludera biogas i sin verksamhet, vilket skapar ytterligare affärsmöjligheter för Biofrigas.

Om Bio+

Energimyndigheten finansierar Bio+ som är ett forsknings- och innovationsprogram med fokus på biomassans, bioenergins och bioekonomins bidrag till de energi- och klimatpolitiska, forskningspolitiska och näringspolitiska målen. Programmet syftar till att utveckla biobaserade lösningar och värdekedjor med relevans för energisystemet. Programmet ska även öka kunskapen och kompetensen om hur dessa bör samspela med varandra och med övriga energisystemet. De framtagna lösningarna och värdekedjorna ska vara konkurrenskraftiga, om möjligt förbättra den ekologiska statusen i mark och vatten, bidra till trygghet och jämlikhet och tillsammans bidra till flexibilitet och robusthet i energisystemet. För mer information: https://www.energimyndigheten.se/forskning-och-innovation/forskning/bioenergi/bio/

För ytterligare information om Biofrigas, vänligen kontakta:
Jonas Stålhandske, VD Biofrigas Sweden AB
jonas.stalhandske@biofrigas.se
070-38 00 838
 

Om Biofrigas. Biofrigas Sweden AB (publ.) är ett svenskt bolag med säte i Göteborg. Biofrigas grundades 2012 och har utvecklat biogasanläggningen CryoSep. CryoSep ger ekonomiska möjligheter att producera flytande biogas (LBG) även för mindre verksamheter, något som tidigare enbart varit tillgängligt för större verksamheter. Småskalig produktion av flytande biogas passar för användning inom till exempel lantbruk samt i mindre reningsverk och industri. Biofrigas är noterat på Spotlight Stock Market.