Dustins vd Thomas Ekman om expansionen

IT-återförsäljaren Dustins rörelseresultat blev högre än väntat i det senaste kvartalet, enligt kvartalsrapporten. Samtidigt offentliggjorde företaget ett jätteförvärv och en nyemission. Nyligen intervjuades Dustins vd, Thomas Ekman, i Digitala influencer-podden från Consid.

Dustins vd Thomas Ekman. Foto Nathalie Beser

-De senaste åren har vi förvärvat en stor mängd bolag, främst it-tjänstebolag. Det handlar om ett tjugotal företag. Att vi breddat oss på det sättet handlar om att det är något som våra kunder efterfrågar. Hela it-branschen går mot tjänst. Hårdvaran blir mer och mer att vi hyr, eller lånar. Ganska snart kommer vi inte att köpa teknik som vi gjorde tidigare, säger Thomas Ekman i podden.

Vad gäller det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret (december-februari) uppgick omsättningen till 3 683 miljoner kronor, en ökning från 3 543 miljoner ett år tidigare, medan det justerade rörelseresultatet före avskrivningar blev 201 miljoner kronor, högre än det förväntade 182 miljoner kronor.

Strax innan siffrorna publicerades, offentliggjorde företaget att det förvärvar den ledande teknikåterförsäljaren i Benelux-regionen, Centralpoint. Centralpoint omsätter nära motsvarande sju miljarder kronor. Bolaget köps för 425 miljoner euro, motsvarande 4,3 miljarder kronor vilket delvis ska finansieras med en nyemission.

-Jag har själv jobbat i Nederländerna och den marknaden passar Dustin väldigt bra. Det är många människor på en liten yta och de ligger, precis som Sverige, i framkant inom digitalisering och teknik. De har också kommit långt vad gäller molntjänster, något som passar oss bra. När man tittar på bolagen som vi förvärvar är det företag som antingen har en kundbas som har en tjänst som vi kan bygga vidare på, eller som kan exporteras till andra marknader, säger Thomas Ekman i podden.

Consid är ett av Sveriges snabbast växande företag som erbjuder konsulttjänster inom IT, management och digital marknadsföring. Företaget har kontor i Stockholm, Uppsala, Västerås, Örebro, Norrköping, Linköping, Nyköping, Göteborg, Halmstad, Malmö, Helsingborg, Karlshamn, Karlskrona, Kalmar, Ljungby, Värnamo, Växjö, Jönköping, Borås, Karlstad, Gävle och Sundsvall. Consid startades 2000 av Peter Hellgren och Henrik Sandell och har idag över 1 100 anställda och omsätter över en miljard kronor. Läs mer på www.consid.se.

Digital transformation                                                                                                                                                                                   

Mobilitet och apputveckling

Marknadsföring och kommunikation

Digitala tjänster, e-handel & plattformar

Utbildningar

Digitala arbetsplatser