Sandvik går vidare med notering av SMT och bildar nytt affärsområde

Verkstadsbolaget Sandvik meddelar att styrelsen ska fortsätta med förberedelserna av en utdelning av Sandvik Materials Technology, SMT, till aktieägarna. Efter avknoppningen ska bolaget noteras på Stockholmsbörsen, enligt ett pressmeddelande.

– Styrelsen anser att både Sandvik och Sandvik Materials Technology kan utvecklas mer fördelaktigt på egen hand. Både Sandvik och SMT är väl positionerade inom sina områden och vi är övertygade om att detta ökar det långsiktiga aktieägarvärdet. En notering ska dock göras då omständigheterna är fördelaktiga, säger Johan Molin, styrelseordförande för Sandvik.

Styrelsen avser att föreslå en utdelning och notering av aktierna i SMT vid en bolagsstämma 2022, om omständigheterna då är fördelaktiga.

Sandvik har vidare beslutat att bilda ett nytt affärsområde, Sandvik Rock Processing Solutions, med start 1 januari 2021. Det ska utgöras av den befintliga divisionen Crushing and Screening, som idag ingår i affärsområdet Sandvik Mining and Rock Technology.

– Sandvik är marknadsledande inom kross och sortering och vår division Crushing and Screening presterar väl, med spännande tillväxtmöjligheter. Verksamheten drivs redan idag förhållandevis oberoende från övriga Sandvik Mining and Rock Technology, med egen tillverkning, eftermarknad och inköp. Genom att Rock Processing Solutions blir ett affärsområde ökar vi transparensen och tillväxtambitionerna inom detta område, säger Sandviks vd och koncernchef Stefan Widing.

Anders Svensson, chef för divisionen Crushing and Screening sedan 2016, blir chef för det nya affärsområdet.

Stefan Linnér
stefan.linner@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire