Sverige fortsatt stekhett för utländska investerare

De senaste årens kurva för utländska investeringar i Sverige har pekat uppåt, och 2017 var inget undantag. Enligt en ny rapport från revisions- och rådgivningsföretaget EY genomfördes 108 utländska investeringar i Sverige 2017, vilket är en ökning med 20 procent jämfört med föregående år. I Norden genomfördes 411 investeringar, vilket är en ny toppnotering för regionen. Sverige är dessutom det land i Norden där utländska investeringar resulterat i flest antal jobb.

För andra året i rad presenterar EY rapporten ”Nordics Attractiveness Report” som analyserar investeringsklimatet och hur attraktiva de nordiska länderna är för utländska investerare. Analysen baseras på IBM Plant Global Location Trends databas, som har beräknat volymen av utländska direktinvesteringar under 2017. Den genomsnittliga tillväxten av investeringar i Norden ökade med 25 procent under 2017 – hela 411 investeringar genomfördes. För sjätte året i rad är Finland, med 191 investeringar, bäst i Norden och precis som förra året är Sverige näst bäst i med 108 investeringar. De nordiska storstäderna är fortsatt heta och Sverige har både Stockholm och Göteborg med på topp fem-listan.

– Det är oerhört glädjande att Norden, och Sverige, fortsätter vara högintressant för utländska investerare. Förra året hade Sverige en rekordhög procentuell tillväxt, och även om den siffran är lägre i år är kurvan fortsatt stigande. Det finns med andra ord stora möjligheter att utmana Finland som Nordens hotspot, säger Linda Andersson, partner och ansvarig offentlig sektor för EY i Norden.

Av de investeringar som gjordes i Norden placerades hela 40 procent inom företagstjänster och mjukvaruutveckling. Sektorn är fortsättningsvis högintressant för investerare och så mycket som 34 procent av investerarna tror att digitaliseringen kommer ha betydande påverkan på Europas framtida ekonomi. 

Rapporten från EY analyserar också hur många nya arbetstillfällen de utländska investeringarna skapat, och i Sverige resulterade årets investeringar i över 6 000 nya jobb, med det var Sverige bäst i Norden. Totalt i regionen skapades det över 12 000 jobb till följd av investeringarna.

– När det gäller skapade jobb slår vi alltså finnarna på fingrarna, vi är bäst i hela Norden. Det säger både något om vilken unik marknad Sverige är och om vad det är för typ av projekt som sjösätts här, säger Linda Andersson.

Tidigare år har amerikanska investerare varit de mest aktiva spelarna i Norden, men under 2017 övertogs förstaplatsen, för första gången någonsin, av svenska investerare. De sistnämnda visade också på stor aktivitet sett över hela Europa med 215 investeringar, en ökning med 34 procent från föregående år.

–Vi ser att Norden ligger i framkant med digitaliseringen och en spännande framtid väntar med många möjligheter. Den starka utveckling som skett gör att vi nu på riktigt har muskler nog för att konkurrera med jättarna i Silicon Valley, säger Linda Andersson.

Om rapporten ”Nordics Attractiveness Report”
Rapporten utvärderar nordiska länders attraktivitet för utländska direktinvesteringar och baseras på IBM Plant Global Location Trends databas. Databasen identifierar investeringsprojekt som har resulterat i att skapat nya kontor och nya jobb. Genom att exkludera portföljinvesteringar och företagstransaktioner visar rapporten riktiga investeringar av utländska företag över hela Norden.

Rapporten finns att ladda ner här: www.ey.com/no/no/issues/business-environment/ey-nordics-attractiveness-report

För mer information, kontakta:
Linda Andersson, partner och ansvarig offentlig sektor för EY i Norden, tel, 070 318 93 20, linda.m.andersson@se.ey.com
Stina Gustafsson, PR-chef för EY i Sverige, tel, 073 355 06 31, stina.gustafsson@se.ey.com

Om EY
EY är ett världsledande företag inom revision, redovisning, skatt, transaktioner och affärsrådgivning. Våra tjänster och insikter hjälper till att skapa förtroende och hållbar tillväxt på finansmarknader och i ekonomier världen över. För att hålla våra löften till våra intressenter utvecklar vi ledare och medarbetare som arbetar i team över gränserna. Vi vill att allt vi gör ska bidra till att affärsvärlden och arbetslivet fungerar bättre – för våra medarbetare, våra kunder och de samhällen vi verkar i. EY refererar till den globala organisationen samt kan avse en eller flera medlemsföretag i Ernst & Young Global Limited. Varje medlemsföretag utgör en egen juridisk person.