Första deltagaren inkluderad i forskningsprojekt om effekten av exoskelett på centrala nervsystemet

Forskningssamarbetet mellan Bioservo Technologies, Aleris Rehab Station Stockholm, Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska Högskolan går nu in en aktiv fas med den första patienten inkluderad. Syftet med pilotstudien är att undersöka om användning av ett mjukt aktivt exoskelett kan mildra effekterna av en stroke och i förlängningen förkorta rehabiliteringstiden.

Annika Rydgrd och Mrit

Som tidigare kommunicerats ingår Bioservo Technologies i ett forskningssamarbete tillsammans med Aleris Rehab Station Stockholm, Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska Högskolan. Syftet med samarbetet är att genomföra en pilotstudie för att undersöka om användning av ett mjukt aktivt exoskelett, i form av en greppförstärkande handske, kan påverka neurofysiologiskt aktiva områden i den motoriska delen av hjärnan. 

Genom att mäta hjärnaktiviteten, hjälp av magnetkamera (fMRI) och funktionell nära infraröd spektroskopi (fNIRS), under tiden försökspersonerna greppar kring ett objekt med och utan handsken kan forskargruppen undersöka huruvida användning av handsken påverkar närliggande områden till det skadade området i hjärnan efter stroke. Hypotesen är att med hjälp av ett mjukt aktivt exoskelett kunna aktivera omgivande frisk vävnad och därmed mildra effekten av hjärnskadan.

Årligen drabbas ca. 12,2 miljoner människor världen över av stroke (1,1 miljoner i EU). Det är världens tredje ledande orsak till dödsfall och funktionshinder, och 101 miljoner människor lever med dess efterverkningar (9,5 miljoner i EU). I Europa förväntas en ökning med 35 % fram till 2040, vilket resulterar i 44 % ökning den ekonomiska bördan på sjukvården och samhället eftersom upp till 90 % av de överlevande utvecklar funktionsnedsättningar av olika svårighetsgrad som kräver individuell terapi.1,2,3,4

Annika Rydgård, Bioservo Technologies projektledare för studien säger ”Vi har en väldigt stor samlad kompetens inom forskargruppen och på Bioservo. Det finns en stark motivation till att gemensamt bidra till framtidens strokebehandling och vi är tacksamma för att Märit vill vara med i studien.”  

“Det var jättekul att få vara med och få en inblick i forskningen. Det var nästan ärofyllt att få delta. Jag blev inte nämnvärt trött av att utföra programmet i MR-kameran.”, säger Märit, den första deltagaren i projektet.  

För mer information, vänligen kontakta
Petter Bäckgren, VD, Bioservo Technologies AB
Telefon: 08 – 21 17 10
petter.backgren@bioservo.com 

Annika Rydgård, Forsknings- och klinisk projektledare, Bioservo Technologies AB
Telefon: 08 – 21 17 10
annika.rydgard@bioservo.com 

Om Bioservo Technologies
Bioservo Technologies AB (publ) är ett världsledande företag inom bärbara, muskelförstärkande system för människor som behöver extra styrka och uthållighet. Alla våra innovativa produkter och system är designade för att hålla människor starka, friska och effektiva.

Bolaget har en unik global position inom mjuka, aktiva exoskelett för handen, både för industriella tillämpningar som förbättrar arbetares hälsa och för förbättrad livskvalitet för personer med nedsatt muskelstyrka.

Bioservo Technologies grundades 2006 genom ett samarbete mellan forskare på Kungliga Tekniska Högskolan och läkare på Karolinska Sjukhuset i Stockholm. Bioservo Technologies är ett svenskt publikt aktiebolag med huvudkontor och verksamhet i Kista norr om Stockholm.

FNCA Sweden AB, +46(0)8-528 00 399 info@fnca.se, är utsedd till bolagets Certified Adviser på Nasdaq First North Growth Market.

För mer information, vänligen besök www.bioservo.com

*1 World Stroke Organization: Global Stroke Fact Sheet 2022
*2 Wafa H.A. et al., Burden of Stroke in Europe. Thirty-Year Projections of Incidence, Prevalence, Deaths, and Disability-Adjusted Life Years. https://doi.org/10.1161/STROKEAHA.120.029606 
*3 https://www.healthline.com/health/stroke/recovery 
*4 AT WHAT COST – The Economic Impact of Stroke in Europe – A summary. A report by University of Oxford