De utländska direktinvesteringarna i Sverige uppgick till 512 miljarder kronor 2022 vilket är den högsta noteringen någonsin, och en nästan trefaldig ökning från året innan. Samtidigt föll de globala direktinvesteringarna med 12 procent. ”De försämrade utsikterna för världsekonomin och geopolitiska spänningar har en tydligt negativ påverkan på internationella investeringar,” säger Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden.
Idag publicerar Business Sweden rapporten ”Moln på investerarhimlen”, som ger en bild av utvecklingen för utländska direktinvesteringar (FDI, Foreign Direct Investment) i den globala och svenska ekonomin. Rapporten visar på ett tydligt fall i direktinvesteringarna under 2022 i samtliga regioner i världen förutom Asien och Sydamerika.
Sverige går emot strömmen på en europamarknad som i övrigt drog svagt investerarintresse. Den senaste statistiken från SCB (Statistiska Centralbyrån) visar att de utländska direktinvesteringarna nådde rekordnivån 512 miljarder kronor 2022. Detta är den i särklass högsta noteringen någonsin och en nära tre gånger högre nivå än året innan.
– Vi brukar inte fästa så mycket avseende vid de här siffrorna då de till stor del utgörs av finansiella transaktioner och inte kan kopplas till utländska etableringar som Business Sweden arbetar med. Men vi kan konstatera att det finns ett stort intresse från utländska industriella investerare för den svenska marknaden. Det ser vi inte minst i de jätteinvesteringar som är på gång i norra Sverige, förklarar Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden.
Sammanlagt uppgår de utländska direktinvesteringstillgångarna i Sverige till 3 722 miljarder kronor. De utländska tillgångarna är fördelade på 66 procent i tjänstesektorn och 34 procent i tillverkningsindustrin.
I Europa föll de utländska direktinvesteringarna under nollstrecket, vilket innebär en nettoutflyttning av utländskt investeringskapital. I Nordamerika minskade investeringarna med 23 procent jämfört med året innan.
I rapporten presenteras även en undersökning om Sveriges investeringsklimat som Business Sweden genomfört tillsammans med undersökningsföretaget Origo Group.
– Sammantaget visar undersökningen att Sverige erbjuder förhållandevis goda villkor för en utländsk företagsetablering, med ett betyg för investeringsklimatet på 3,6 på en femgradig skala. Drygt 80 procent av de intervjuade företagen har expansionsplaner i Sverige, avslutar Lena Sellgren.
Läs hela rapporten och resultatet från undersökningen här.
För ytterligare information, kontakta Business Swedens presstjänst:
press@business-sweden.se
Business Sweden hjälper svenska företag att förverkliga sina exportambitioner och internationella företag att investera och växa i Sverige. Med närvaro på över 40 marknader runt om i världen, identifierar vi affärsmöjligheter som ger våra kunder möjlighet att expandera och bidra till jobb och hållbar tillväxt.