Sverige stäms på mångmiljardbelopp av kinesiska Huawei

Det kinesiska telekombolaget Huawei har gått vidare med ett tidigare stämningshot och drar nu Sverige inför skiljedomstol. Det är beslutet att av säkerhetspolitiska skäl utestänga Huawei från utbyggnaden av 5G-nätet i Sverige som föranlett stämningen. ICSID, ett av de organ som handhar den här typen av tvister, registrerade fallet den 21 januari.

Enligt ett tidigare brev som skickats till den svenska regeringen nämner Huawei att beslutet orsakat företaget förlorade intäkter på minst 5,2 miljarder kronor, men antagligen väsentligt större summor. Stämningen sker med grund i ett investeringsskyddsavtal mellan Sverige och Kina.

– Tyvärr visar det här återigen riskerna med att Sverige, utan större debatt eller eftertanke, anslutit sig till en lång rad handels- och investeringsskyddsavtal där företag kan dra oss inför rätta utanför nationella domstolar. I slutändan är det skattebetalarna som riskerar att få stå för notan, säger Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys.

Katalys har i ett flertal rapporter belyst att Sverige, trots att riskerna är välkända, både arbetat för att bevara äldre investeringsskyddsavtal men också varit en av EU:s flitigaste förespråkare för nya långtgående avtal som expanderar stämningsrisken till en lång rad nya områden.

Stämningshotet från Huawei har uppmärksammats i en nyutkommen bok, ”Frihandelns fångar: avtalen som hotar demokratin” (Ordfront), av författaren och utredaren Rikard Allvin som getts ut  i samarbete med Katalys.  

– Idag var det 5G-nätet, nästa gång kan det vara ett klimatbeslut eller förbud mot vinster i välfärden. Att Sverige ska behöva riskera att betala miljardskadestånd till utländska företag så fort vi vill föra samhället i en annan riktning rimmar illa med en funktionsduglig demokrati, säger Rikard Allvin.

 

För mer information, kontakta:

Rikard Allvin, expert på handelsfrågor 073-744 87 62, rikard.allvin@gmail.com

är idag en av våra ledande experter vad gäller handelsfrågor. I snart ett decennium har han befunnit sig där debatten och besluten om de här avtalen har fattats. Bland annat i rollen som tidigare sakkunnig för Miljöpartiet i EU-parlamentet och fristående utredare.  

Daniel Suhonen, chef fackliga idéinstitutet Katalys: 0735-19 01 06, daniel.suhonen@katalys.org