I detta nyhetsbrev kommer vi berätta mer om vårt affärsområde Winter Maintenance & Sensor Solutions. Syftet är att bidra med ökad kunskap kring var branschen befinner sig idag och vart den är på väg.
Det kommer aldrig att gå – sa en av de största hårdvaruleverantörerna med ett snett leende 2014 då Klimator för första gången presenterade Road Status Information (RSI), ett beslutstöd för att fatta mer precisa beslut om åtgärder för vintervägar i Sverige. En tidig idé som idag bildat standarden internationellt och finns etablerad i sju länder med närmare 800 användare och som redan då pratade om möjligheterna till dynamiska åtgärder, nya arbetsmetoder, miljömässiga och ekonomiska vinster.
Winter Maintenance
Road Status Information (RSI) är idag en ledande SaaS-lösning som paketeras beroende på kundens behov. I basen ligger Klimators vägsegmentering som räknas fram ur våra klimatmodeller utifrån ett mikroklimat och som i nästa steg beräknas av algoritmer vilka använder relevant realtidsdata som kan vara relevant väderprognos, indata från väderstationer som både kan vara statliga (VViS) och privat (exempelvis Klimators IoT-stationer), restsaltssensorer, åtgärdsdata direkt från saltbilen, högupplöst laserdata (ex. Klimators AHEAD- teknologi) eller data från uppkopplade bilar som kan leverera friktionsberäkningar, temperatur, nederbörd etc. Utifrån senast kända läge på vägen – räknas därefter en ny väglagsprognos fram.
Att använda många olika indatakällor gör prognosen stabil i förhållande till traditionella beslut där användaren tittar på en eller flera generella väderprognoser och väderstationer för att fatta ett beslut för ett stort område.
Med Road Status Information (RSI) får användaren alla datakällor beräknad i en enda väglagsprognos som uppdateras en gång per timme. I stället för traditionella metoder med att se ett nederbördsmoln med snö eller regn och temperatur, får användaren ett detaljerat vägnät i olika färgkoder beroende på risk för halka. Det ger användaren stora möjligheter utifrån sitt lokala klimat fatta differentierade beslut genom att köra exempelvis västra delen i stället för att köra hela området. Det innebär både stora miljömässiga besparingar och sparar också resurser internt.
Drivkrafterna bakom att investera i RSI är flera från både privat och offentligt håll.
- Miljöbesparingar
- Salt påverkar närmiljön negativt, både grundvatten och närliggande växtzoner skadas av generellt av saltning.
- Mer precisa åtgärder sparar också maskintimmar och drivmedel och bidrar positivt till minskning av CO2 utsläpp i atmosfären.
- Kostnadseffektiviseringar
- Samordning av resurser mellan områden – där en person i stället för flera – kan fatta beslut för närliggande kommuner, regioner eller statliga kontrakt innebär effektivare jourersättningar och samtidigt också en högre kunskapstillväxt inom organisationen.
- Att i ett system se såväl väglagsprognos, genomförda åtgärder och dess effekt minskar behovet av att följa upp vägarna visuellt som görs idag. Denna del växer kontinuerligt i takt med att mer tillförlitliga data växer med uppkopplade bilar.
- Att genomföra en åtgärd eller inte, ger enskilt den största besparingen, att genomföra en delvis åtgärd genom att köra specifika områden ger också en stor besparing jämfört med att köra exempelvis en hel kommun.
- Kostnaden för en rutt varierar per kommun och vilken typ av åtgärd och väderutfall. Återkoppling från beställare är att besparingen per vinter är 4–8 insatser, och beroende på kommunstorlek varje insats kostar 200 – 500 kkr.
- Arbetsmiljö
- I transformationen behöver också vinterorganisationerna rekrytera nya medarbetare med olika kunskapsprofiler – och erfarenheter från olika länder visar att kraven ökar på moderna digitala stöd för att attrahera och rekrytera nya kompetenser.
- I en uppkopplad miljö minskar behovet av att besiktiga vägar manuellt mitt i natten och jourhavaren kan via RSI uppdatera sig om läget och samtidigt planera för kommande åtgärder. I hemmet eller på jobbet. Jourtiden kan förläggas där det passar användaren bäst.
- Kunskap
- Med all data visualiserad i ett och samma system kan Klimators kunder också sprida kunskap och dela erfarenhet. Se utfall på prognos, åtgärder och utfall och utifrån detta skapa nya strategier för sitt vinterunderhåll.
- Utifrån statistik investera i kompletterande teknologier för att uppnå ytterligare besparingar. Exempelvis för dynamiska åtgärder.
Klimators RSI-produkt finns idag på sju marknader; Sverige (2014), Litauen (2018), Danmark (2019), Norge (2020), Finland (2021), Slovakien (2022) och vi levererar också vägväderdata från RSI via API till kund i Tjeckien.
Våra kunder finns i både offentlig och privat industri och vi riktar oss till Trafikverk och kommuner, privata entreprenörer statlig och kommunal väg och aktörer som verkar inom fastighetssektorn med olika typer av tjänsteerbjudanden.
Vår data efterfrågas också för publika ändamål. Kommuner som vill ge medborgare en sammanvägd bild av nuläge och framtid för exempelvis cykelvägar för att öka möjligheterna till cykelpendling. Samarbetet med Expressen visar på den förmåga en tydlig överblick också påverkar attityden till att antingen köra försiktigt eller använda cykeln som transportmedel. Här ser vi en stor potential till användning av Klimators sammanvägda data för att öka säkerheten för olika transportmedel.
Sensor Solutions
2021 förvärvade Klimator IoT-delen från HedeDanmark. Förvärvet genomfördes baserat på att sensorerna kompletterar och utökar värdeerbjudandet till att bli en året runt service. Sensorerna används dels till väglagsprognoser för smart vintervägsunderhåll, för att mäta vattenflöden för att minska skador samt sensorer för att mäta mänsklig aktivitet inom en rad olika områden. Med ökad tillgång till relevant data har kunderna stora möjligheter att öka sin servicekapacitet och kvalité till lägre kostnader. Sensorerna som är standardiserade för att stå emot tufft klimat ute i naturen är en modulbaserad och industrialiserad produkt som går att konfigurera utifrån kundernas behov. Sensorerna som är drivs på batteri, distribuerar data via sk Narrow band, enkelt beskrivet WiFi med små datamängder som Lora, Sigfox eller Nbiot. Det gör att sensorerna är mycket kostnadseffektiva då varken el eller fiber behöver dras fram till respektive punkt och informationen blir tillgänglig direkt efter uppkoppling.
Gensvaret och intresset har varit mycket stort i Danmark som är ett föregångsland inom IoT-baserad utveckling och har redan idag tusentals uppkopplade enheter inom väg, vatten och aktivitetsbaserade sensorer.
IoT-teknologin och dess tillämpningar
Samtliga sensorer ingår i ett vädersäkrat och industrialiserat system som alla använder Klimators IoT-plattform för att konfiguera parametrar som uppdateringsfrekvenser, nivåer för alarm via SMS eller e-post samt välja om de vill hämta data via API eller via Klimators SaaS-lösning.
- Klimator IoT Road Weather station
Ger information om lufttemperatur, luftfuktighet och vägytetemperatur. Alla tre parametrarna är standardiserade för statlig och kommunal vintervägdrift och används som in-data till Klimators vädermodeller och algoritmer. - Klimator IoT Rain sensor
Klimators nederbördsgivare beräknar nederbördsmängd av regn som ger värdefull information för exempelvis klippning av grönytor, bevattning av träd och planteringar. - Klimator IoT Water level sensor
Används I vattendrag för att mäta vattenytans höjd i syfte att analysera framtida behov av åtgärder och risk för översvämningar eller stabilitet i marken. - Klimator IoT Water level sensor in wells and sewer overflow constructions
Vattennivågivare i spillvattenbräddkonstruktioner, mäter och larmar om ett bräddavlopp i systemet inträffar. Översvämningar kan resultera i att enorma mängder avloppsvatten går direkt ut i rena, naturliga vattendrag, floder och sjöar. - Klimator IoT Soil moisture sensor
Används för att mäta jordfuktighet som används för att bedöma och planera framtida bevattning av nyanlagda ytor eller kontinuerlig bevattning av planteringar. Kunder kan kombinera jordfuktighetsmätaren med Klimators väderstation och nederbördsgivare för bästa resultat. - Klimator IoT Activity counter
Används i olika syften för att spåra mänskliga aktiviteter i skogen, på cykelvägen i parker. Datan används av flera kunder för att planera service baserat på användande samt också om ny infrastruktur behövs som exempelvis fler papperskorgar, cykel/bilparkeringar eller toaletter.
Betalningsmodell
Betalningsmodellen är baserad på en startkostnad och en löpande prenumerationsmodell månad, kvartal eller årlig kostnad. Antingen integrerad via Road Status Information (RSI) och en SaaS-modell alternativt via API och en DaaS-modell.
Partnerstrategi
I Klimators tillväxtplan samordnas investeringar i nya länder mellan affärsområdena Automotive och Winter Maintenance & Sensor Solutions och just nu pågår ett intensivt arbete med dialoger med relevanta partners på respektive marknad som dels marknad och säljpartners, men också för implementering, installation och service. I partnerstrategin finns också en rad strategiska grupperingar som Klimator blivit en relevant spelare i. Vi är unika i vår förmåga att uteslutande fokusera på 1) De lokalklimatologiska förhållandena 2) Våra förmågor på vägar och att platsbaserade prognoser lätt kan adapteras i andras befintliga lösningar. Vi ser att satsningarna steg för steg bär frukt, och att fokusera på vår unika del och vara en del av en större lösning, tas emot mycket positivt.
Framtiden
Allt fler inom såväl vinterunderhåll som att använda smarta sensorer ser stora nyttor med Klimators produkter och kunderna växer i stadig takt. Kunskap och behov växer ute hos kunderna samtidigt som Klimators synlighet med nya verkliga affärer och närvaro stärker bilden av att vi fortfarande är i början av början på vår resa. Många av våra befintliga kunder betraktar vi som early adopters vilket också tydligt bidrar till Klimators fortsatta utveckling. Vi har självklart konkurrenter inom de olika produktområdena, men vår styrka är vår långa erfarenhet, våra tidiga marknadsinvesteringar, vår kundkännedom och mängden kunder på relativt kort tid. Det gör att befintliga kunder kompletterar med fler och nya produkter och bidrar som referenser till Klimator och vår fortsatta utveckling.
Sverige
En marknad som startade i samband med forskningsprojekten kring RSI 2013 och utvecklas idag starkt. I takt med att kunskap hos marknaden ökar, utvecklas och tydliggörs i både regelverk, affärsmodeller och nyttor för Trafikverk och samhällssystemets övriga aktörer ökar behovet av Klimators olika erbjudanden. Vi arbetar inte längre själva med frågor som berör att minska resursanvändning som bidrar positivt till en nödvändig klimatomställning.
Statliga väghållare: Klimator har redan en ledande position som leverantör och adresserar ytterligare aktörer inom denna sektor.
Kommuner: Göteborgs Kommun och Växjö Kommun är nya kunder i ett marknadssegment med mycket stor potential. I skrivande stund pågår ett intensivt arbete med att bredda kontaktytorna genom seminarier och kundmöten. Vi märker att investeringarna i denna kundgrupp under föregående år börjar ge resultat och kommer att generera en rad nya affärer i närtid.
Norge
Norge som etablerades vinter 2020 utvecklas alltjämt positivt. I Norge investerar Klimator aktivt i arbetet med att identifiera och inleda strukturerade samarbeten med distributionspartners av våra teknologier. Samtidigt utvecklas samarbetet med Mesta mycket positivt och visar vägen för kommande affärer.
Statliga väghållare: Mesta AS, som är Norges största aktör utökar kontinuerligt med fler områden som användare av Klimators produkter. Mesta har också ett starkt fokus på att digitalisering av processer som aktivt ska bidra till både till miljö- och kostnadsbesparingar. Mesta ingår också i testgruppen som utvärderar nya tillämpningar och teknologier för att nå högsta relevans för branschen.
Kommuner: Klimator har ännu inte adresserat kommuner beroende på omläggningen av de statliga kontrakten till att hanteras på regional nivå. Omorganisationen ställer höga krav på regionerna och de är ännu inte redo att implementera våra produkter. Vi ser en potential i detta marknadssegment som kontinuerligt kommer utveckla sig under året.
Danmark
Danmark startades upp vintern 2019 och utvecklas starkt. Framförallt inom cross over försäljning av både sensorer och SaaS-lösningar. Vi har en bekräftad modell som är skalbar för samtliga marknader vi befinner oss på.
Statliga väghållare: HedeDanmark är befintlig kund som använt systemet sedan 2019.
Kommuner: I Danmark har Klimator i skrivande stund närmare 20% av den adresserbara marknaden inom vinterunderhåll och kundbearbetning med personliga besök och online seminarer pågår i hög takt för att fånga resterande delen av vintern. Sensorförsäljningen sker till både nya och befintliga kunder med en mycket hög kundnöjdhet.
Finland
Första året med Klimators programvara med två signerade förstudieprojekt för innevarande vinter. I Finland har vi i skrivande stund Autori som distributionspartner och räknar med att signera ytterligare ett par nya partners under 2022.
Statliga väghållare: Förstudie med en av de allra största aktörerna för statlig väg i Finland utvecklas allt jämt i positiv riktning.
Kommuner: Förstudie med Oulo city pågår under innevarande vinter med goda resultat. Tillsammans med vår partner pågår just nu ett omfattande arbete fokuserat på utvalda kommuner.
Litauen
Landet har varit kund till Klimator sedan 2018 och hösten 2021 vann Klimator en offentlig upphandling i konkurrens med några av världens största aktörer. Såväl prognoskvalité, funktionalitet, fokus på autonomi och presenterad affärsmodell gjorde att Klimator vann ett flerårigt avtal för statlig väg. I skrivande stund pågår ett arbete med fokus på kommuner i Litauen som ser digitaliseringen som en tydlig möjlighet för att använda resurser smartare och samtidigt öka kvalitén på vägnätet.
Slovakien
Ett helt nytt land som är implementerat i vår Road Condition Data plattform (RCD) med en mycket seriös aktör som arbetar kontinuerligt med olika typer av data för kommuner. Säljarbetet är i sin linda, men redan nu har ett antal kundmöten genomförts och ett flertal ligger i planen de närmsta månaderna.
Tjeckien
Etablerad relation med företaget Cross där vi levererar data från vårt RSI-API direkt in i kundens lösning. Likt övriga länder används informationen till att fatta beslut kring vinteråtgärder. Klimators data ligger också till grund för styrning av variabla hastighetsskyltar som en framtida viktig komponent i nationalstaters investeringar i trafiksäkerhet.
Om Road Status Information (RSI)
Road Status Information (RSI) är en digital SaaS som samlar in data från en mängd olika källor och bearbetar denna med avancerade klimatmodeller för att ge detaljerade prognoser för vägar, cykelvägar och gångbanor. Dessa högupplösta prognoser används av trafikverk och vintervägsentreprenörer för att fatta kritiska beslut om när, var och hur åtgärder för snöröjning och halkbekämpning ska genomföras. Klimators prognoser underlättar beslut, planering och uppföljning av åtgärder och bidrar till att använda resurser effektivare och en viktig del i att minska klimatavtryck.
Om AHEAD
AHEAD är en patenterad sensorteknologi som i realtid analyserar väglag och friktion framför ett fordon i rörelse. Teknologin är ett resultat av över tio års forskning och utveckling inom väglagsklassificering. AHEAD ger fordonssystem information om rådande väglag vilket ökar funktionalitet och användning av avancerade förarstödssystem och självkörande teknologi.
Om Road Condition Data (RCD)
Road Condition Data (RCD) är en Data-as-a-Service-plattform som aggregerar data från en mängd olika källor och bearbetar denna med avancerade klimatmodeller för att ge förädlad information om vägväder, både i realtid och i framtidsprognoser. Denna högupplösta information gör det möjligt för aktörer inom fordonsindustrin att öka tillgängligheten av avancerade förarstödssystem och självkörande teknologi.
Om Klimators IoT-erbjudande
Klimator erbjuder ett brett utbud av uppkopplade sensorer som bland annat mäter grundvattennivåer, vattennivåer i sjöar och vattenreservoarer, breddavlopp i brunnar, väderstationer för vinterväg, jordfuktighet, och personflöden. Med hjälp av sensorerna samlas data in och lagras på Klimators IoT-plattform, där kunden kan ta del av olika tjänster som att konfigurera larm, analysera data, skapa rapporter baserade på Power BI eller hämta data via API till kundens eget interna system. Klimators IoT-lösningar kräver ingen anslutning till elnät eller internet, utan drivs med batterier och kopplas upp via nätverk som till exempel NBIOT och Sigfox. För kunden innebär det ett enkelt inträde till ett mer modernt digitalt arbetssätt.
För ytterligare information
Patrik Simson, VD Klimator AB
E-post: patrik.simson@klimator.se
Telefon: +46 (0) 70 283 77 65
Om Klimator
Klimator är ett svenskt mjukvarubolag som grundades 2001 av Torbjörn Gustafsson och Jörgen Bogren. Grundarna har en lång forskningsbakgrund inom tillämpad vägklimatologi vid Göteborgs universitet. Klimators teknologi baseras på över 30 års akademisk