Xpecunia Nordic

Xpecunia Nordic

Pris per aktie
6 SEK
Minsta investering
5 400 SEK
Pre money value
162 MSEK
Bransch
Data/IT
Lista
NGM SME
Emissionsvolym
45 MSEK
Teckningsperiod
31 maj - 9 jun
Första handelsdag
23 jun
Teckningsåtagande
82%
Post money value
-

Bakgrund

Under 2020 och början av 2021 har digitala valutor återigen hamnat i rampljuset efter kraftiga uppgångar. Sist man såg dessa rörelser i prissättning av digitala valutor var mot slutet av 2017. Under åren har det dock hänt väldigt mycket inom området, inte minst tack vare den alltmer ökade digitaliseringen. Det ekosystem av institutioner, företag och myndigheter som stödjer digitala valutor har blivit betydligt starkare och många har börjat inse att digitala valutor och den underliggande blockchain-tekniken erbjuder banbrytande innovationer. Etablerade företag som exempelvis PayPal har börjat acceptera digitala valutor som betalmedel och centralbanker utforskar möjligheter med nationella digitala valutor – det som tidigare enhälligt kritiserats av myndigheter och organisationer har börjat få en högre grad av acceptans.

Utvinningen av digitala valutor är blockchain-världens svar på revision. Den går ut på att lösa matematiska ekvationer för att validera transaktioner i blockchain vilket leder till en minskad risk för ”dubbelanvändning” av digitala valutor. Som ersättning för detta arbete, erhåller utvinnaren själv digitala valutor. Ersättningen är en central del av marknaden– den genererar nämligen mängden av en viss kryptovaluta i omlopp.

Den ökande populariteten bakom utvinning av digitala valutor har dock en påtalad baksida – på grund av den stora mängd datorkraft som krävs för utvinningen, krävs också enorma mängder el. Detta är inte bara en bromskloss för utvinnare som ser sina marginaler sina, utan även en signifikant kostnad för miljön.

Genom att producera egen förnyelsebar el kan Xpecunia utvinna kryptovalutor till en kraftigt reducerad kostnad samtidigt som vi minskar vårt klimatavtryck. Under 2017-2020 har vi drivit verksamheten med begränsade resurser och små volymer av utvinning och elproduktion. Affärsmodellen har dock visat sig fungera och vi har kunnat bibehålla lönsamhet och positivt kassaflöde. Genom förvärvet av vår första storskaliga anläggning, Zincum, kan vi nu öka volymerna avsevärt, både vad gäller produktion av solel och utvinning av digitala valutor.

I vår förvaltningsstrategi väljer vi att inte spekulera i prisutvecklingen av digitala valutor, utan det vi utvinner väljer vi att skyndsamt växla till traditionella valutor. Marknaden är som bekant mycket oberäknelig och vi prioriterar att säkra kassaflöden som vi sedan kan återinvestera i verksamheten.

Vi står inför en spännande framtid med många projekt i vår pipe-line. Först och främst ska vi fortsätta investera i solpaneler och datorutrustning för att öka driften i Zincum-anläggningen och under 2021 ska vi installera solcellsfält på mark och tak motsvarande 500 Kilowatt.

Vi utvecklar även ett nytt affärsområde – Xpecunia Share. Genom att samarbeta med ägare av lantbruksfastigheter kan vi få tillgång till områden med befintlig elkraftsförsörjning. Vi uppför solanläggningar som fastighetsägarna i sin tur kan dra nytta av. Serverhallarna byggs i specialanpassade containers som sedan placeras under marken. På så vis får man bort serverhallen från landskapet samtidigt som den står skyddad mot inkräktare och erhåller naturlig kylning.

Xpecunias långsiktiga mål är att nå nollsummespel mellan egenproducerad- och inköpt el, sett över ett årsperspektiv. Med detta som ledstång vill vi skapa värde för våra aktieägare samtidigt som vi bevisar att det går att utvinna digitala valutor med en hållbar metod.

Bolagsnyheter

Social media

Detta bolag har för närvarande ingen twitterkoppling.